Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για Παγκόσμια ανάπτυξη ο ΟΗΕ

Σε μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης του για την παγκόσμια οικονομία φέτος προχώρησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Πλέον, αναμένει ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,3% το 2013, μένοντας στο ίδιο επίπεδο με το ρυθμό του 2012, πριν επιταχυνθεί στο 3,1% το 2014, κάτι που αποδίδει στην αναμενόμενη ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη, η παγκόσμια οικονομία φέτος αναμενόταν «να τρέξει» με ρυθμό 2,4% και του χρόνου με 3,2%.

Σε μια αναθεωρημένη έκδοση της έκθεσης που

τιτλοφορείται «Κατάσταση και προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», η διεύθυνση οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ (DESA) τονίζει ότι «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές αβεβαιότητες (. . .) οι οποίες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την αναιμική ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Πέραν της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η οποία «παραμένει ένας μείζων παράγοντας (οικονομικού) κινδύνου», και των δημοσιονομικών προβλημάτων στις ΗΠΑ, η DESA επικαλείται και «νέους μεσοπρόθεσμους κινδύνους», όπως οι «δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες» των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έλαβε η Ιαπωνία για να τονώσει την οικονομία της.

Η έκθεση αναφέρεται σε μια «ταχεία υποτίμηση του γεν».

Η επιτυχία των ιαπωνικών μέτρων «παραμένει αβέβαιη», αλλά ο ΟΗΕ προβλέπει παρ’ όλ’ αυτά ότι η Ιαπωνία θα καταγράψει ανάπτυξη 1,3% το 2013 και 1,6% το 2014, προβαίνοντας σε πολύ πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από τις προηγούμενες, τον Δεκέμβριο του 2012 (0,6% το 2013, 0,8% το 2014).

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, Σαμσάντ Άχταρ, επισήμανε ωστόσο ότι η «παράτολμη» πολιτική που ασκεί η ιαπωνική κυβέρνηση ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί η δυνατότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης να ελέγξει το χρέος της, και αυτό συνεπάγεται «κινδύνους για αρκετές αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα