«Αν σας χτυπήσουν την πόρτα στο εξοχικό θα είναι το ΣΔΟΕ»

Το απόρρητο σχέδιο των 75 ημερών δράσης του ΣΔΟΕ σε κοσμοπολίτικα νησιά και θερινούς προορισμούς για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πλέον προ των πυλών. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε 1.000 βίλες επώνυμων Ελλήνων που ενοικιάζονται παράνομα σε ξένους, σε πολυτελή σκάφη και τις εταιρείες που τα διαχειρίζονται, σε συναυλίες επώνυμων καλλιτεχνών, σε ιδιωτικές και δημόσιες μαρίνες, αλλά και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες εντολές για ελέγχους ακόμα και στις καμαριέρες, αφού υπάρχουν

καταγγελίες ότι μεγάλος αριθμός γυναικών εργάζεται ανασφάλιστος με μαύρο χρήμα.

Στο σχέδιο δράσης του φετινού καλοκαιριού, αλλά και στις προφορικές εντολές πουν έχουν λάβει τα στελέχη του ΣΔΟΕ κυριαρχεί η εντολή «σαρώστε», ενώ στη μάχη θα ριχτούν και τα δύο αντιλαθρεμπορικά σκάφη που διαθέτει το Σώμα – κυρίως για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής υγρών καυσίμων. Για πρώτη φορά αναμένονται ενδελεχείς έλεγχοι στα μικρά δεξαμενόπλοια που στη γλώσσα των ναυτικών ονομάζονται «σλέπια», τα οποία εφοδιάζουν θαλαμηγούς και κότερα με χιλιάδες τόνους καυσίμων.

Αξίζει να τονιστεί πως στο πλάνο του ΣΔΟΕ υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στους τρόπους που φοροδιαφεύγουν τους καλοκαιρινούς μήνες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα. Από μεγάλα ξενοδοχεία μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια, εταιρείες ενοικίασης σκαφών μέχρι ατομικές επιχειρήσεις ενοικίασης μοτοποδηλάτων, ενώ στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν ακόμη και οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες στις κοσμικές παραλίες που μέχρι πρότινος πληρώνονταν χρυσές από τους επώνυμους θαμώνες των κοσμοπολίτικων νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου.

Η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται ιδιαίτερα καλή, καθώς 17 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο θα κατακλύσουν νησιά και τουριστικά θέρετρα σε όλη τη χώρα. Με τα δεδομένα αυτά, οι επιτελείς του ΣΔΟΕ έδωσαν εντολή στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων αλλά και στις Ειδικές Υποθέσεις να συντάξουν ένα επιχειρησιακό πλάνο που θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει 75 ημέρες. Πρόκειται για ένα τεράστιο δίχτυ σαρωτικών ελέγχων που θα απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, προσδοκώντας ότι θα φέρει πολλά έσοδα στα κρατικά ταμεία και θα κλείσει τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στην οικονομία.

Κάθε περιοχή θα χαρτογραφείται από τα κλιμάκια και με βάση το οικονομικό μέγεθος της επιχείρησης, τις καταγγελίες, αλλά και το ιστορικό φορολογικής παραβατικότητας θα ελέγχεται. Μάλιστα στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οι ελεγκτές δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται σε τυπικές παραβάσεις, αλλά να στοχεύουν στη διαπίστωση ουσιαστικών, όπως είναι η χρήση πλαστών ή εικονικών στοιχείων, η μη απόδοση ΦΠΑ, η τέλεση λαθρεμπορικών πράξεων σε προϊόντα κ.ά.

Οπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό πλάνο, Νο 1 στόχος είναι οι βίλες κυρίως στους ακριβούς τουριστικούς προορισμούς. Χίλιες πολυτελείς εξοχικές κατοικίες σε Μύκονο, Πάρο και άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου θα «ξεσκονιστούν» από το ΣΔΟΕ. Μάλιστα για την υπόθεση αυτή έχει γίνει ειδική προεργασία τους προηγούμενους μήνες, αφού η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος συντήρησης οδήγησε πολλούς ευκατάστατους ιδιοκτήτες να βγάζουν κρυφά στο σφυρί τις επαύλεις τους, να τις νοικιάζουν μέσω Διαδικτύου σε ξένους και να βάζουν στην τσέπη το μαύρο χρήμα.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατάφεραν να «κωδικοποιήσουν» τις συγκεκριμένες επαύλεις, να φτάσουν στους ιδιοκτήτες και να ζητήσουν άνοιγμα λογαριασμών προκειμένου να δουν πόσα είναι και φυσικά από πού προέρχονται τα λεφτά. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι εξοχικές κατοικίες, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ανήκουν σε offshore εταιρείες, με αποτέλεσμα να περιπλέκεται η υπόθεση. Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα είναι ότι οι εντολές που έχουν δοθεί στα κλιμάκια είναι να κάνουν έλεγχο ακόμη και πόρτα-πόρτα για να αποσπάσουν πληροφορίες και να καταγράψουν καταγγελίες. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε στο «ΘΕΜΑ» ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου η Διεύθυνση του ΣΔΟΕ που ασχολείται με τις παράνομες ενοικιάσεις των επαύλεων της χλιδής θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών και θα επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες.

Στον στόχο και οι συναυλίες

Οι συναυλίες, αλλά και οι έξτρα εμφανίσεις μεγάλων ονομάτων της πίστας στα νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς όπου στο παρελθόν γινόταν όργιο φοροδιαφυγής, σύμφωνα πάντα με το καλοκαιρινό πλάνο του υπουργείου Οικονομικών που φέρει την κωδική ονομασία «Θέρος 2013», μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών. Από τους ελέγχους δεν θα γλιτώσουν ούτε οι πολιτιστικές και επετειακές εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες και στις οποίες θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου και θα πωλούνται ποτά, αναψυκτικά και σνακς. Για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει ειδικό σχέδιο δράσης, το οποίο επικεντρώνεται σε δύο τομείς. Από τη μία θα ελέγχονται οι εργαζόμενοι – και ιδιαίτερα το εποχιακό προσωπικό: καμαριέρες, σερβιτόροι κ.ά., πολλοί από τους οποίους δουλεύουν σε συνθήκες μαύρης εργασίας. Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει έντονα τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ελέγχων, αφού εκτός από Ελληνίδες καμαριέρες δουλεύουν και αλλοδαπές γυναίκες ανασφάλιστες με μισθούς πείνας. Από την άλλη, οι περιπτώσεις όπου δεν κόβονται αποδείξεις στους πελάτες ή η ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να κρύβονται εισοδήματα και να μπαίνει στην τσέπη μαύρο χρήμα, θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Θαλαμηγοί, κότερα, αλλά και άλλα σκάφη αναψυχής που μέσω επιχειρήσεων νοικιάζονται σε πάμπλουτους πελάτες που προέρχονται από την Ελλάδα ή και το εξωτερικό κάτω από αδιαφανείς συνθήκες περιλαμβάνονται επίσης στους στοχευμένους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Εκτιμάται ότι μόνο από αυστηρούς ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών θα μπουν στα κρατικά ταμεία μεγάλα χρηματικά ποσά.

Φυσικά από το πλάνο δεν μπορούν να λείψουν και τα κέντρα διασκέδασης, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ, οι επιχειρήσεις πώλησης τουριστικών ειδών, αλλά και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση οχημάτων, μοτοποδηλάτων, ακόμη και ομπρελών και σεζλόνγκ στην παραλία.

Σε αυτό το κομμάτι των ελέγχων οι επιτελείς του ΣΔΟΕ ποντάρουν πολλά. Δεν είναι τυχαίο ότι στο επιχειρησιακό πλάνο και σε ό,τι έχει να κάνει με το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θεωρείται αυτονόητο ότι οι έλεγχοι θα καταστούν αποτελεσματικότεροι αν αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι πληροφορίες και ληφθούν υπόψη τα επιχειρησιακά σχέδια». Δύο σκάφη του ΣΔΟΕ θα σαρώνουν το Αιγαίο και το Ιόνιο για τον εντοπισμό παραβάσεων σε μικρά δεξαμενόπλοια που εφοδιάζουν από θαλαμηγούς μέχρι αλιευτικά σκάφη. «Οι έλεγχοι των εφοδιαζόμενων πλοίων που είναι ελλιμενισμένα, καθώς και βυτιοφόρων οχημάτων (διακινητές πετρελαίου ναυτιλίας) θα διενεργηθούν από όλες τις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε εφαρμογή της διαταγής του ειδικού γραμματέα», επισημαίνουν. Παράλληλα, στο στόχαστρο μπαίνει και το αλκοόλ. Από τους ποτοποιούς και τα αποστακτήρια μέχρι τις εταιρείες εισαγωγής αλκοολούχων ποτών, τα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια που διαθέτουν ποτά. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι εκτός από τις φορολογικές παραβάσεις θα ελέγχεται και η ποιότητα του αλκοόλ. «Θα απευθύνεστε στις κατά τόπους υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους για τη διάθεση χημικού υπαλλήλου ο οποίος θα συνδράμει τα συνεργεία μας στη λήψη δειγμάτων και γενικότερα στον ποιοτικό έλεγχο των αλκοολούχων ποτών…», αναφέρει η έκθεση.

«Ετσι φοροδιαφεύγουν…»

Για να διευκολύνουν το έργο των ελεγκτών οι συντάκτες του προγράμματος δράσης ενημερώνουν τους ελεγκτές για τους τρόπους φοροδιαφυγής. «Υποτιμολόγηση των εσόδων από παρεχόμενες υπηρεσίες στις περιπτώσεις του οργανωμένου τουρισμού και κυρίως του εισερχόμενου με τη μέθοδο των διπλών συμβολαίων που καταρτίζονται μεταξύ των ημεδαπών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των γραφείων του εξωτερικού», αναφέρει ως πρώτη περίπτωση διαπιστωμένης φοροδιαφυγής η έκθεση, ενώ στις επόμενες γραμμές ξεδιπλώνονται και αλλά κόλπα, όπως «μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για την παροχή υπηρεσιών που υποτίθεται ότι συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο ενώ στην πραγματικότητα εισπράττονται χωριστά, όπως ομπρέλες, τηλεφωνικές συνδέσεις, θυρίδες κ.λπ.». Φυσικά περιλαμβάνονται και κλασικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως μη έκδοση αποδείξεων σε καφέ και εστιατόρια, αλλά και καταστήματα τουριστικών περιοχών.

Αλλαγές στο dress code των εφοριακων

Ελεγχοι με βερμούδες τέλος

Στο τέλος της έκθεσης, στο σημείο των γενικών παρατηρήσεων, υπάρχει μια παράγραφος που προκαλεί αίσθηση και αναφέρεται στον κώδικα ντυσίματος των συνεργείων ελέγχων. Με απλά λόγια, οι συντάκτες αφήνουν αιχμές για τον τρόπο που οι ελεγκτές ντύνονταν τα τελευταία χρόνια και ζητούν από τα κλιμάκια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η ενδυματολογική περιβολή θα πρέπει να είναι η δέουσα για ελεγκτικά όργανα». Με αυτή την παρατήρηση ούτε λίγο ούτε πολύ τους ζητούν να μην κυκλοφορούν με βερμούδες, φόρμες και κάζουαλ ρουχισμό, αλλά να επιλέγουν ρούχα που να προσδίδουν κύρος και σεβασμό.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Keywords
σδοε, πορτα, εξοχικο, ΦΠΑ, μυκονος, offshore, θεμα, συγκεκριμένο, αποδειξεις, ελλαδα, αιγαιο, πετρελαιο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, εξτρα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, το θεμα, ενοικιαζομενα δωματια, θεμα, ιονιο, νησια, ξαπλωστρες, ξενοδοχεια, οικονομια, ρουχα, σδοε, αλκοολ, απλα, βιλες, γεγονος, γινει, γινεται, γλωσσα, διευθυνση, διχτυ, δοθει, δωματια, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ενοικιασεις, ενοικιαση, εστιατορια, υπηρεσιες, υποθεση, ιστορικο, κεφαλαιο, λεφτα, ληψη, λογια, μαυρο, μηνες, μνεια, παντα, ομπρελες, οχηματων, πηγη, ποιοτητα, ποτα, σεζον, συγκεκριμένο, σκαφη, σωμα, σφυρι, σχεδιο, τρυπες, φυσικα, φορα, χρημα, εφαρμογη, εμφανισεις, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, κρυφα, μυκονο, offshore, πακετο, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα