«Ακούνε» τα πάντα οι ξένοι πράκτορες

Του Χρήστου Καπούτση

Πόσο καλά φυλαγμένα είναι ή δεν είναι τα κρατικά μυστικά, αυτά που αφορούν ζητήματα μείζονος εθνικής ασφάλειας; Το ερώτημα αυτό ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που έγινε με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του πολίτη, Εξωτερικών, Εσωτερικών και της ΕΥΠ.

Δικαιολογημένη η ανησυχία, μετά την αποκάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ,

του εκτεταμένου δικτύου παρακολούθησης και υποκλοπών των επικοινωνιών, ασύρματων, ενσύρματων και δορυφορικών, που έχουν δημιουργήσει αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, που ειδικά για τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων η Ελλάδα και η Κύπρος παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο!

Στην Κύπρο, στην αγγλική βάση του Αγίου Νικολάου, έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη βάση υποκλοπών στον κόσμο από τη βρετανική Government Communications Headquarters (GCHQ)! Το αμερικανο-βρετανικό δίκτυο συλλογής πληροφοριών υποστηρίζεται και συμπληρώνεται από τις μονάδες SpecialCollectionServices (SCS). Οι υποκλοπές γίνονται με υπερσύγχρονα οπτικοακουστικά και δορυφορικά συστήματα, που βρίσκονται μέσα σε ιδιο-κατασκευές, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στις πρεσβείες διαφόρων κρατών. Στην Αθήνα είναι ευδιάκριτες αυτές οι ελαφρές κατασκευές, τύπου κλωβού, που είναι στην ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας και στην οροφή του κτηρίου που στεγάζεται το Βρετανικό Συμβούλιο, επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, στο Κολωνάκι.

Δύσκολα μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα, αν υπάρχει άμυνα στις υποκλοπές των Αμερικανών και Βρετανών πρακτόρων. Η υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες μάλλον δεν είναι προσπελάσιμη, άρα η προστασία του απορρήτου των συνομιλιών καθίσταται σχεδόν ανέφικτη. Στην περίπτωση αυτή όμως, κρίσιμα εθνικά θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, καθώς επίσης και θέματα που σχετίζονται με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας είναι μάλλον προσβάσιμα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, επομένως είναι αξιοποιήσιμα πολιτικά από τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Αν και υπάρχει η εκτίμηση αρμοδίων ότι ανάλογα προβλήματα υπήρχαν και «από κτίσεως Ρώμης»…

The post «Ακούνε» τα πάντα οι ξένοι πράκτορες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα