Αίγιο: Έντονη μικροσεισμική δραστηριότητα

Πάνω απο 150 μικροσεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί από το απόγευμα της Τρίτης στο Αίγιο, οι οποίες δεν ξεπερνούν στην πλειοψηφία τους το μέγεθος των 2,5 R, ενώ οι περισσότερες δεν γίνονται καν αισθητές. “Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, το φαινόμενο είναι συνηθισμένο για την περιοχή” τονίζουν οι σεισμολόγοι με δηλώσεις τους στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών,

μέσα σε 30 ώρες έχουν σημειωθεί πάνω από 150 δονήσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι κάτω των 2 R και έχουν επίκεντρο 4-5 χλμ νότια-νοτιοδυτικά ή νότια-νοτιοανατολικά της πόλης του Αιγίου, με εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ., γι’αυτό εξάλλου γίνονται αισθητοί στην περιοχή παρά το μικρό τους μέγεθος.

Η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, δόνηση είχε μέγεθος 3,3 R και σημειώθηκε στις 8.30 το πρωί της Πέμπτης, με επίκεντρο μόλις 2 χλμ. νότια από το κέντρο του Αιγίου.

Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, μιλώντας για μια συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα που πιθανότατα θα “σβήσει” τις επόμενες μέρες και συνιστούν ψυχραιμία. Συγκεκριμένα, στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ μίλησαν το πρωί της Πέμπτης για το φαινόμενο, τόσο ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ.Γεράσιμος Χουλιάρας, όσο και ο λέκτορας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών δρ.Ευθύμιος Σώκος, οι οποίοι αμφότεροι δήλωσαν πως το φαινόμενο θεωρείται συνηθισμένο για την περιοχή και πως συνήθως τέτοια μικροσεισμική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες έως μερικές εβδομάδες, χωρίς να υπάρξει μεγάλο γεγονός.

Μάλιστα ο κ. Σώκος τόνισε πως το δυνατό βουητό που τρομάζει περισσότερο από τη δόνηση τους κατοίκους, οφείλεται στο μικρό εστιακό βάθος, ενώ ο κ. Χουλιάρας συνέστησε στους πολίτες να φροντίζουν τα σπίτια τους και τους χώρους εργασίας ώστε σε κάθε περίπτωση να είναι ασφαλή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα