«Αγωνία με λαχτάρα» για τον Τόλη

Οι γνωστές φορολογικές περιπέτειες του Τόλη Βοσκόπουλου επανέρχονται στο προσκήνιο.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας διχάστηκε απέναντι στις πολλαπλές φορολογικές παραβάσεις και στα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί και για τα οποία η Εφορία είχε πριν από περίπου έναν χρόνο προσδιορίσει τις συνολικές οφειλές του προς το Δημόσιο σε ποσό 5,8 εκατ. ευρώ (μαζί με τις προσαυξήσεις πολλών ετών, αφού πρόκειται για φορολογικές διαφορές από τη δεκαετία του ’90).
Το Β’ τμήμα ΣτΕ επικύρωσε ένα μέρος των προστίμων που του επιβλήθηκαν για «μυθικά νυχτοκάματα» που δεν δηλώθηκαν στην Εφορία,

ενώ ανέτρεψε άλλα πρόστιμα, που αφορούσαν εισοδήματα από ενοικίαση δύο διαμερισμάτων, την εκμετάλλευση των οποίων φέρεται ότι είχε παραχωρήσει στην πρώτη σύζυγό του. Ανατράπηκαν επίσης και τα πρόστιμα για αμοιβές εμφανίσεων στο εξωτερικό που του είχε «κλείσει» η προηγούμενη σύζυγός του Τζ. Παπαδημητρίου.
Ετσι, η 12ετής ήδη αντιδικία του Τ. Βοσκόπουλου με το Δημόσιο παίρνει νέα παράταση, καθώς οι φορολογικές παραβάσεις που ανατράπηκαν παραπέμπονται για νέα κρίση στο Διοικητικό Εφετείο και είναι βέβαιο ότι οι υποθέσεις αυτές θα ξανακαταλήξουν στο ΣτΕ για οριστική κρίση, που θα πρέπει να αναμένεται περίπου σε 3-4 χρόνια, οπότε η δικαστική διαμάχη θα έχει ξεπεράσει τη 15ετία για φορολογικές υποχρεώσεις περίπου προ 20 ετών…
Οι αποφάσεις του ΣτΕ (2131-6/12) επικύρωσαν τις εφετειακές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις και πρόστιμα από διάφορα αδήλωτα εισοδήματα, όπως από αμοιβές 249.450 ευρώ που φέρεται να εισέπραξε από καλοκαιρινές εμφανίσεις του 1996 σε δύο νυχτερινά κέντρα, με μέσο «νυχτοκάματο» 5.576€ (1,9 εκατ. δρχ.).
Παράλληλα επιβεβαίωσαν την εφετειακή κρίση ότι οι δικοί του τραπεζικοί λογαριασμοί είχαν πολύ μικρά ποσά και μηδενική κίνηση για μια 5ετία, ενώ αντίθετα οι λογαριασμοί της τ. συζύγου του Σταυρούλας (Τζούλιας) Παπαδημητρίου εμφάνιζαν πολύ μεγάλη κίνηση, αφού π.χ. το 1993 ανέρχονταν σε 119 εκατ. δρχ. (349.230€).
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι υπήρξαν πολλές ακόμα αδήλωτες αμοιβές για τις οποίες δεν κόπηκαν αποδείξεις, ενώ δεν κατέληγαν στους δικούς του λογαριασμούς, και έκρινε νόμιμη την απόφαση της Εφορίας να προχωρήσει σε τεκμαρτό υπολογισμό των εισοδημάτων του (μολονότι κάποια «νυχτοκάματα» υπολογίστηκαν μόλις προς 200.000 δρχ., δηλαδή 587€).
Πάντως, όταν η Εφορία είχε γίνει πιεστική, η τότε δικηγόρος του καλλιτέχνη δήλωσε απώλεια του βιβλίου εσόδων – εξόδων καταθέτοντας στο ΑΤ Εξαρχείων ότι άγνωστοι της επιτέθηκαν στον δρόμο κλέβοντας τον χαρτοφύλακά της που περιείχε και τα σχετικά έγγραφα.
Το ΣτΕ επικύρωσε τα πρόστιμα για αδήλωτες αμοιβές (ή διαφορές) από διάφορες νυχτερινές εμφανίσεις, για προκαταβολή 40 εκατ. δρχ. (117.388€) του 1995 για μελλοντική δισκογραφική συνεργασία, για αποδείξεις που δεν «κόπηκαν» από «νυχτοκάματα», με συνέπεια φοροδιαφυγή 64 εκατ. δρχ. (118.115€). Παραβάσεις που οδηγούσαν σε ισόποσα πρόστιμα και σταδιακά σε προσαυξήσεις.
Εκκρεμούν
«Ανοιχτό», τέλος, έχει μείνει το σκέλος των φορολογικών παραβάσεων
Keywords
Τυχαία Θέματα