Αγώνας με τον χρόνο για τη σωτηρία της χώρας

Της ΕΛΕΝΑΣ ΡΑΠΤΗ*

Το Eurogroup της 7ης Οκτωβρίου σηματοδότησε την εκκίνηση σε έναν αγώνα με τον χρόνο για την ελληνική κυβέρνηση. Οι τελευταίες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων είχαν όλες θετικό περιεχόμενο και για πρώτη φορά διαφάνηκε μια νότα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας προς τη δημοσιονομική σταθερότητα και την έξοδο από την κρίση.
Για πρώτη φορά γίνονται βήματα σταθερά, η χώρα κερδίζει τη χαμένη εμπιστοσύνη των διεθνών συνομιλητών της, φαίνεται στον ορίζοντα η διάθεση για περισσότερη και πιο ουσιαστική στήριξη του ελληνικού προγράμματος και της προοπτικής για την παραμονή

της χώρας στο ευρώ. Είναι πλέον σαφές πως η Ελλάδα βγαίνει από την απομόνωση. Έχει συμπαραστάτες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και κινείται με πολύ μεγαλύτερη αποδοχή των θέσεών της.
Η πρόσφατη επίσκεψη Μέρκελ επιβεβαιώνει αυτή την παρατήρηση. Ο συμβολισμός της επίσκεψης είναι από μόνος του πολύ ισχυρός. Η Γερμανίδα καγκελάριος προσέφερε στην Ελλάδα αυτό που τη συγκεκριμένη στιγμή είναι απολύτως αναγκαίο. Τη στήριξη της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας μας. Τη δέσμευση για περισσότερο ζωτικό χώρο στην ελληνική οικονομία, για περισσότερη κατανόηση στα ελληνικά αιτήματα και στους αριθμητικούς στόχους, για περισσότερη ανάπτυξη.
Όποιος περίμενε πως η καγκελάριος Μέρκελ θα απελευθέρωνε τη χώρα με ένα μαγικό ραβδί από τις συμβατικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει υπογράψει, είχε ανεδαφικές προσδοκίες. Μια χώρα που θέλει να βρίσκεται στον πυρήνα μιας ισχυρής ένωσης κρατών οφείλει να τιμά τις συμφωνίες της. Η καγκελάριος δεν είπε κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε υποχρέωση να πράξουμε. Να φτιάξουμε μια λειτουργική, ανταγωνιστική και πειθαρχημένη δημοσιονομικά χώρα. Και αυτό είναι κάτι που πρώτοι από όλους πρέπει να το επιζητούμε εμείς.
Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι ωστόσο ακόμη αρκετά εύθραυστο. Η χώρα συνεχίζει να είναι υπό μια ασφυκτική επιτήρηση με στόχους και χρονοδιαγράμματα. Οι απαιτήσεις του προγράμματος είναι πολλές και δύσκολες. Σε λίγο χρόνο οφείλουμε να πράξουμε πολλά προκειμένου να διατηρήσουμε το θετικό momentum των δηλώσεων των δανειστών και των εταίρων μας. Ογδόντα εννιά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, 30 από τις οποίες είναι πολύ κρίσιμες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του τρέχοντος μήνα. Παρεμβάσεις που θα κρίνουν τη συνέπειά μας στην εφαρμογή του προγράμματος. Αλλά και πολλές από αυτές θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια θετική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε πιο στέρεες και σύγχρονες βάσεις, με καλύτερη ποιότητα ανταγωνισμού και με ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος.
Στόχος δεν είναι απλά και μόνο η εκταμίευση της επόμενης δόσης, που είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση της χώρας. Στόχος είναι ένα βιώσιμο μέλλον για τη χώρα μας. Αυτήν τη χρονική στιγμή η προσπάθεια έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Κανένας δεν έχει δικαιολογία να απουσιάζει. Ούτε να υπονομεύει. Ούτε απλά να
Keywords
Τυχαία Θέματα