Αύξηση εγκεφαλικών κατά τη διάρκεια του ύπνου

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σινσινάτι, κατέδειξε πως αυξάνονται τα περιστατικά των ασθενών που παθαίνουν εγκεφαλικά κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Συγκεκριμένα ένα ποσοστό 15%, δηλαδή ένας στους επτά ασθενείς, δεν μπορούν να τύχουν αντιθρομβωτικής θεραπείας σε νοσοκομείο, επειδή το επεισόδιο συμβαίνει καθώς κοιμούνται.

Η αμερικανική επιστημονική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Neurology” και αναφέρει πως ένας στους επτά ασθενείς είχε προσέλθει στο νοσοκομείο αναφέροντας ότι ξύπνησε με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού, τα οποία προκαλούνται,

όταν μπλοκάρεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό όντας ξύπνιοι, είναι κατά μέσο όρο λίγο μεγαλύτερης ηλικίας με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη και τα επεισόδιά τους είναι κάπως πιο σοβαρά σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό στον ύπνο τους, κατά μέσο όρο σε ηλικία 70 ετών.

Σχεδόν κανείς από όσους είχε επεισόδιο στον ύπνο, δεν θεωρήθηκε ότι μπορούσε να λάβει θεραπεία με αντιθρομβωτικό φάρμακο, επειδή είχε πλέον μεσολαβήσει αρκετή ώρα μετά το επεισόδιο και μέχρι να πάει στο νοσοκομείο.

Τα φάρμακα αυτά μπορούν να προστατεύσουν από μόνιμη αναπηρία μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο, όμως πρέπει να χορηγηθούν το πολύ μέσα στις επόμενες 4,5 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

Αν όμως κανείς κοιμάται, δεν μπορεί να ξέρει πότε άρχισαν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού κι έτσι δεν μπορεί να κάνει την αναγκαία θεραπεία έγκαιρα.

Πηγή: Radar.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα