Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τον Μάρτιο

Αύξηση των επικουρικών τους συντάξεων, λόγω μηδενικής παρακράτησης φόρου, θα δουν δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι τον Μάρτιο.

Η πρόσκαιρη αύξηση των αποδοχών οφείλεται στην η αλλαγή στον τρόπο μηνιαίας παρακράτησης φόρου, ο οποίος θα ξανά-αλλάξει στη διάρκεια του έτους, όταν το υπουργείου Εργασίας θα είναι σε θέση να διενεργεί ενιαία παρακράτηση φόρου στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, όπως προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος που ισχύει από τις αρχές του έτους.

Οι

συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι στη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση δεν αλλάζει τίποτα. Αν το ασφαλιστικό ταμείο τους παρακρατά λιγότερα από τα οφειλόμενα σε ετήσια βάση κάθε μήνα, όταν γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα προκύψει επιπλέον φόρος, αν παρακρατά περισσότερα κάθε μήνα στο τέλος θα προκύψει επιστροφή.

Το καθαρό ποσό από τις επικουρικές συντάξεις που θα εισπράττουν οι συνταξιούχοι:

- 4,9 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 100 ευρώ τον μήνα.

- 9,85 ευρώ για μηνιαία επικουρική σύνταξη 200 ευρώ.

- 29,55 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 300 ευρώ τον μήνα.

- 59,10 ευρώ για μηνιαίες επικουρικές συντάξεις ύψους 400 ευρώ.

- 73,87 ευρώ για επικουρικές συντάξεις 500 ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν «μαζεμένο» τον φόρο που αναλογεί στις επικουρικές.

Το σύστημα θα είναι προσωρινό, λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι να ετοιμαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΗΚΑ) για την εφαρμογή του μόνιμου καθεστώτος.

Το σχέδιο αφορά ποσά κάτω των 9.550 ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν δηλαδή σε 795,83 ευρώ το μήνα.

The post Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τον Μάρτιο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα