Αυτοί που πέφτουν στη «φωτιά» για τον Αντώνη Σαμαρά

Του Θοδωρή Δαφέρμου

Εάν κάποιος προσπαθούσε να αποτυπώσει τη δομή της πρωθυπουργικής αυλής σε μορφή πυραμίδας,μάλλον δεν θα γνώριζε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προεδρικής ομάδας, την απευθείας επαφή με τον κ. Σαμαρά, τις ιδιαιτερότητες των μεταξύ τους σχέσεων, αλλά και τις αντιθέσεις τους.

Οι άνθρωποι, όμως, που θα πρέπει να συναντήσει όποιοςθέλεινα έχει μια πλήρη εικόνα των πρωθυπουργικών σκέψεων και σχεδίων είναι τέσσερις. Πρόκειται για τη στενή ομάδα Σαμαρά,

που αποτελείται από τους Δημήτρη Σταμάτη, Κώστα Μπούρα, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Γιώργο Μουρούτη.

Τέσσερις διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες που έχουν, όμως, ένα κοινό χαρακτηριστικό: την πολυετή αφοσίωση στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά. Ανθρωποι που συνδέθηκαν με μια στενή φιλία με τον πρωθυπουργό και τον ακολουθούν πιστά όλα αυτά τα χρόνια στις πολιτικές του επιλογές.

Ο πιστός φίλος

Ο Δημήτρης Σταμάτης αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και οι δύο άνδρες συνδέονται με μια μακρόχρονη φιλία.Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Αντώνης Σαμαράς τον όρισε τον Ιούνιο του 2012 υπουργό Επικρατείας. Οντας εχέμυθος, αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του κ. Σαμαρά που εμπιστεύεται την κρίση του, γι’ αυτό και έχει μαζί με τον πρωθυπουργό την ευθύνη του συντονισμού της κυβέρνησης. Οι καλά γνωρίζοντες την πρωθυπουργική αυλή γνωρίζουν ότι του έχει αποδοθεί ο τίτλος του«enforcer», δηλαδή αυτός που αναλαμβάνει δράση όταν οι καταστάσεις… σκληραίνουν. Καίριος ήτανο ρόλος του και στην επιλογή των στελεχών που τοποθετήθηκαν στην κρατική μηχανή.

Ο κ. Σταμάτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Η πρώτη του ενασχόληση με την πολιτική ήρθε το 1978, όταν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, ενώ το 1982 και το 2002 υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς.

Στις εθνικές εκλογές του 1985, ο Θεσσαλονικιός πολιτικός εισήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή, όταν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ στην περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει η επανεκλογή του στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989,αλλά και του Απριλίου του 1990. Το 1993 ο Δημήτρης Σταμάτης παραιτήθηκε από βουλευτής και ακολούθησε τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Ανοιξη. Υπήρξε συνοδοιπόρος του και τα χρόνια της «πολιτικής ερήμου» του πρωθυπουργού. Πιστός φίλος και πολύτιμος συνεργάτης, μοιραζόταν πάντα τις σκέψεις του και τις πολιτικές του αναλύσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υπολόγιζε και λάμβανε σοβαρά υπόψη τη γνώμη του.

Στις εκλογές του Μαρτίου του 2004, ήταν και πάλι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί. Την πενταετία διακυβέρνησης της ΝΔ (2004-2009) ο Κώστας Καραμανλής του ανέθεσε υψηλόβαθμες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, όπως υποδιοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας, διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, πρόεδρος του ΗΛΠΑΠ.

Μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2009, ανέλαβε θέση συμβούλου δίπλα στον νέο πρόεδρο. Χαρακτηριστικό της μεγάλης εμπιστοσύνης που δείχνει ο Αντώνης Σαμαράς στις ικανότητές του κ. Σταμάτη είναι ότι τον Νοέμβριο του 2011 ο Θεσσαλονικιός μαζί με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη και τον Χρήστο Σταϊκούρα εκπροσώπησε τη ΝΔ στη σύσκεψη με τους τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, όπου διαμορφώθηκε το πρόγραμμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, αλλά και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής του.

Ο ρόλος αυτός συνόδεψε τον Δημήτρη Σταμάτη κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (Ιούνιος 2012-Ιούνιος 2013). Σε αρκετές περιπτώσεις ήταν εκείνος που είχε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων πριν φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο των αρχηγών και αποσόβησε κυβερνητικές κρίσεις.

Η αφοσίωσή του στον Αντώνη Σαμαρά αποδεικνύεται και από άλλες δύο παροιμιώδεις κινήσεις του. Οταν ο πρωθυπουργός του ζήτησε να τον διευκολύνει… μη συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το δέχτηκε χωρίς να δυσανασχετήσει. Οταν του είπε ότι τον χρειάζεται και του ανακοίνωσε ότι του αναθέτει το υπουργείο Επικρατείας, ο Δημήτρης Σταμάτης -παρά τις συμβουλές των γιατρών για ξεκούραση μετά τη γνωστή περιπέτεια υγείας του από την οποία ταλαιπωρήθηκε- πάλι έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Ο θεωρητικός

Πρόκειται για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, το «στρατηγικό μυαλό» του πρωθυπουργικού επιτελείου. Κρίσιμος ο ρόλος του τόσο στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και ευρύτερα στη στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά και παλαιότερα, όταν η ΝΔ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόκειται για μια προσωπικότητα πολύ ενδιαφέρουσα ως προς τις πολιτικές του μεταλλάξεις και τις ιδεολογικές του αναφορές. Η πορεία του κ. Λαζαρίδη ξεκινά στα χρόνια της Χούντας, όπου αγωνίστηκε για την πτώση της. Το 1973 εξελέγη στη Συντονιστική Επιτροπή κατάληψης του Πολυτεχνείου, ενώ την άνοιξη του 1974 συνελήφθη από τη δικτατορία και υπέστη βασανισμούς που τον έστειλαν επί βδομάδες στο νοσοκομείο.

Ο κ. Λαζαρίδης ήταν ενταγμένος στο ΚΚΕ Εσωτερικού που είχε συσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος ριζοσπαστικοποιημένης νεολαίας επηρεασμένο από τον Γαλλικό Μάη και τα κινήματα αμφισβήτησης, με επιρροές από τους θεωρητικούς Αλτουσέρ, Μπετελέμ, Ροσάντα κ.λπ. Μάλιστα, συμμετείχε σε μια εσωκομματική τάση του ΚΚΕ Εσωτερικού, που λειτουργούσε από το 1974 σε επίπεδο Νεολαίας και η οποία ηττήθηκε πολιτικά στην Α΄ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ρήγα Φεραίου το 1974. Στη συνέχεια, συμμετείχε στη Β΄ Πανελλαδική, που έδρασε μεταξύ 1978-1981, μέλη της οποίας ήταν η πλειοψηφία του Ρήγα που αποχώρησε από το ΚΚΕ Εσωτερικού μετά τις εκλογές του 1977.

Μετά τη μεταπολίτευση, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) από το 1975 έως το 1980, έτος κατά το οποίο αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80,πήγε στη London School of Εconomics για μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά, με ειδίκευση στη Νομισματική Θεωρία και στην Επιχειρησιακή Ερευνα, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στα τεθωρακισμένα στον Εβρο.

Με τον Αντώνη Σαμαρά το μόνο που τον συνέδεε εκείνη την περίοδο είναι ότι και οι δύο ήταν απόφοιτοι του Κολεγίου Αθηνών. Την περίοδο της έξαρσης του Σκοπιανού συναντήθηκε, γνωρίστηκε και ανέπτυξε φιλική σχέση με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν υπουργός Εξωτερικών. Στήριξε την Πολιτική Ανοιξη και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Παμμακεδονική Ενωση και στις διαμαρτυρίες για το Σκοπιανό. Οι κοινές τους απόψεις στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική άνοιξαν γέφυρα επικοινωνίας και από τότε έγινε τακτικός του συνομιλητής. Μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, ανέλαβε θέση συμβούλου δίπλα στον πρόεδρο, ενώ μέχρι σήμερα είναι ο λογογράφος του.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης αποτελεί χωρίς καμία υπερβολή τη«σκιά» του Αντώνη Σαμαρά.Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, έστω και χωρίς κάποια επίσημη θεσμική θέση, βρίσκεται πάντα στο πλευρό του πρωθυπουργού σε όλα τα επίσημα ταξίδια του στο εξωτερικό. Τρανό παράδειγμα, το οποίο σχολιάστηκε αρκετά τόσο από αντιπάλους όσο και από τους ενδοκυβερνητικούς, ήταν η παρουσία του στην πρώτη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ομως και η παρουσία του δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έδειξε πως ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι απλώς ένας πρωθυπουργικός σύμβουλος.

Ο κ. Λαζαρίδης είναι σήμερα βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ. Για πολλούς αποτελεί το μάτι και το αφτί του Αντώνη Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ, καθώς με την ιδιότητα του βουλευτή περνά αρκετό χρόνο στη Βουλή, ζητώντας και ακούγοντας τις ενστάσεις των βουλευτών για διάφορα θέματα. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης μπορεί να πέρασε από σαράντα ιδεολογικά και πολιτικά κύματα, αλλά στον Σαμαρά είναι πιστός.

Ο hi-tech

Η σχέση του με τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά μετρά πάνω από μια εικοσαετία. Οπως αναφέρει και στο βιογραφικό του, ο νεαρός τότε Γιώργος Μουρούτης εργάστηκε εθελοντικά στο γραφείο του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης του Αντώνη Σαμαρά. Τη δική του «έρημο» ο κ. Μουρούτης την πέρασε στον ιδιωτικό τομέα, όπου ασχολήθηκε στον τομέα της επικοινωνίας σε διάφορες εταιρείες.

Το 2004, με την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ και την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του. Ο κ. Σαμαράς τον είχε δίπλα του και όταν το 2009 ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού,του ανέθεσε την επικοινωνιακή διαχείριση τη πολιτικής του υπουργείου όσο και τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Σημαντική ήταν η προσφορά του Γιώργου Μουρούτη και στην εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ, καθώς είχε επωμιστεί την προεκλογική καμπάνια του Διαδικτύου. Με το επικοινωνιακό επιτελείο που είχε στήσει στην οδό Ριζάρη, είχε αναλάβει την καθημερινή επικοινωνία με τους δημοσιογράφους και κανόνιζε όλες τις συνεντεύξεις του υποψήφιου προέδρου. Ο Αντώνης Σαμαράς τον ανέμειξε με τη θέση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ και όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, τον έκανε προϊστάμενο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Ομως, ο κ. Μουρούτης δεν είναι έναςτυπικός διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, καθώς είναι «ομηρικές» οι καθημερινές του αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που πολλές φορές έχουν γίνει «ειδήσεις» σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.Θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς ως τον δίαυλο επικοινωνίας του Μαξίμου με την κοινωνία.

Ο αμίλητος συνεργάτης

Ο χαμηλών τόνων Κώστας Μπούρας αποτελεί ένα άνθρωπο με ιδιαίτερες ικανότητες. Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού γνωρίζει τους πάντες μέσα στη ΝΔ, από υπουργούς μέχρι τους βουλευτές. Είναι ο διεκπεραιωτής όλων των βουλευτικών αιτημάτων που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η αντοχή και η υπομονή του είναι παροιμιώδεις, γι’ αυτό και πετυχαίνει εκεί που πολλοί αποτυγχάνουν. Συμμετέχει σε όλες τις κορυφαίες συσκέψεις και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνονται και «ειδικές αποστολές».

Η σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ αργότερα τον ακολούθησε και στην Πολιτική Ανοιξη. Ακόμη ένα γεγονός που τους συνδέει είναι ότι και οι δύο έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεσσηνία.

Από το 2004 έως το 2007 ο Κώστας Μπούρας διατελεί καθήκοντα διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά ως ευρωβουλευτή της ΝΔ, ενώ το 2009, με τον Αντώνη Σαμαρά υπουργό Πολιτισμού, ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή του υπουργικού γραφείου.

Οντας άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, έχει αποσοβήσει πολλές κυβερνητικές κρίσεις με βουλευτές, ενώ έχει αναλάβει και κομβικό ρόλο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αποφεύγει τις συναναστροφές με δημοσιογράφους, διατηρώντας τον τίτλο του «αμίλητου» συνεργάτη…

Από το Παρασκήνιο που κυκλοφορεί

The post Αυτοί που πέφτουν στη «φωτιά» για τον Αντώνη Σαμαρά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, λουκας παπαδημος, αφοσίωση, οντας, δραση, θεσσαλονικη, εκλογες, ιουνίου, ανοιξη, ηλπαπ, βενιζελος, παπαδημος, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, συλληψεις, ΚΚΕ, ελλαδα, εφεε, αθηνα, london, school, ερευνα, ενωση, σκοπια, μερκελ, βουλη, προσφορες, ηνία, συριζα, ειδήσεις, Αντωνης Σαμαρας, βιογραφικο, πανελληνιες 2011, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βικυ σταματη, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελη κυκλοφοριας 2013, κωστας καραμανλης, κοινωνια, βουλευτες, κκε εσωτερικου, ηνία, βερολινο, γνωμη, ηγεσια, ηλπαπ, θητεια, καθημερινη, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, υπουργειο πολιτισμου, φιλια, ανγκελα μερκελ, ανοιξη, ανθρωπος, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, αφοσίωση, βρισκεται, γεγονος, γεφυρα, γινει, δικη, δειχνει, διοικητης, δομη, εγινε, ειπε, εντυπα, επικοινωνια, εποχη, ερευνα, ετος, ευθυνη, υπομονη, θεωρια, εικονα, ομιλια, κυματα, κρατικο, μαη, μαξιμου, ματι, μεσσηνια, μορφη, ξεκουραση, ομαδα, παντα, οντας, πανεπιστημιο αθηνων, ρηγα, ρολο, συνεχεια, σκεψεις, ταξιδια, ταση, τεθωρακισμενα, τιτλος, αυλη, δημητρης, ενωση, εθνικα θεματα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, ιουνιος, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, london, νοσοκομειο, ρηγα φεραιου, school, σκηνη, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα