Αχαϊα: Παχύσαρκοι τρεις στους 10 μαθητές

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια όλης της χώρας, καθώς τρεις στους δέκα μαθητές είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, ενώ σχεδόν το 40% δεν έχει ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «ΕΥΖΗΝ» (Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων) σε συνεργασία με το τμήμα Επιστήμης Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου φαίνεται ότι οι μαθητές από μικρή ηλικία παρουσιάζουν αυξημένο βάρος που οφείλεται

σε έλλειψη αθλητικής δραστηριότητας και υιοθέτηση κακών διατροφικών συνηθειών.

Αναφορικά με τις διαφορές στα δύο φύλα, φαίνεται ότι τα κορίτσια αθλούνται λιγότερο από τα αγόρια, χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται πάντα στον δείκτη αυξημένου βάρους.

Το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ» εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2012-13 από τις 13 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου και συμμετείχαν συνολικά 359.262 μαθητές από 4.451 σχολεία όλης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα στο νομό Αχαϊας τουλάχιστον τρεις στους δέκα μαθητές είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με το ποσοστό των υπέρβαρων να ξεπερνά το 20%, ενώ των παχύσαρκων είναι πάνω από 10%.

Μειωμένη κατά πολύ εμφανίζεται η φυσική δραστηριότητα στα κορίτσια, όπου μόλις τα μισά ασκούνται, ενώ το 30% των αγοριών του Γυμνασίου δεν ασκείται σε ικανοποιητικό βαθμό.

Επίσης, τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά του Γυμνασίου υπερβαίνει το χρόνο που παρακολουθεί τηλεόραση, με τα αγόρια να κατέχουν τα πρωτιά.

Το Πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ» (Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων) απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας, ενώ κάθε έτος θα καταγράφει και θα αξιολογεί τον ρυθμό ανάπτυξης, τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος, όπως καθορίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας, είναι οι εξής:

Η πρόσβαση όλων των μαθητών και των γονέων σε πολύτιμες υπηρεσίες που αφορούν την υγεία τους – ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση δεν θα ήταν εφικτή λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων περιορισμών.

Πηγή: Patrastimes.gr

The post Αχαϊα: Παχύσαρκοι τρεις στους 10 μαθητές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα