Αbbas Kiarostami: ένας έρωτας στους δρόμους του Τόκιο

Ο Αbbas Kiarostami, ο εξόριστος σκηνοθέτης από το Ιράν (Χρυσός Φοίνικας για τη Γεύση από κεράσι» το 1997) επιλέγει να αφηγηθεί μια ιστορία, σε «ουδέτερο φόντο», στην Ιαπωνία, σε μια χώρα δηλαδή που δεν είναι ούτε μουσουλμανική, ούτε δυτική.
«Κάτι σαν έρωτας» (Like someone in love)

Η ταινία ξεδιπλώνει το 24ωρο ενός αναπάντεχου έρωτα στο Τόκιο ανάμεσα σε μια νεαρή κοπέλα και έναν ηλικιωμένο καθηγητή.

O κινηματογραφικός φακός παρακολουθεί την Akiko, μια νεαρή φοιτήτρια από την επαρχία που ζει στο Τόκιο κι εξασφαλίζει τα δίδακτρα της εργαζόμενη ως «συνοδός». Με αυτή την ιδιότητα θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στον ευγενικό και μοναχικό ηλικιωμένο καθηγητή Takashi, ο οποίος την υποδέχεται σπίτι του, της μαγειρεύει, της βάζει ρομαντική μουσική και της φέρεται σαν ερωτευμένος. Η γνωριμία τους θα εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερη σχέση.
Ο παραγωγός Marin Karimtz αναφέρεται στη συνεργασία του με τον Abbas Kiarostami: «Ο Abbas έχει μια πολλή ενδιαφέρουσα τεχνική: οι ιστορίες του εξελίσσονται όπως η δουλειά ορισμένων συγγραφέων και ζωγράφων. Ψαλιδίζοντας και απομακρύνοντας το περιττό, φτάνει στην καρδιά της ιστορίας, την παγκόσμια αλήθεια. Αυτή είναι μια ζωτική ικανότητα, κι όμως σπάνια. Ο Abbas Kiarostami αφήνει τις ιδέες του να μπουμπουκιάσουν σαν λουλούδια, κι ενώ μερικές μαραίνονται, άλλες ανθίζουν… Όταν τον ρώτησα κάποτε γιατί θέλει να κάνει μια ταινία στην Ιαπωνία μου απάντησε: Γιατί αν κάνω μια ταινία στην Ιαπωνία δεν θα κατηγορηθώ ότι κάνω μια ταινία για τη Δύση. Κάνοντας ένα φιλμ στην Ιαπωνία είναι σαν να κάνω ένα φιλμ στο Ιράν. Όποια γλώσσα κι αν μιλάνε οι ηθοποιοί, είτε περσικά είτε ιαπωνικά, θα υπάρχουν υπότιτλοι». Η ταινία είχε συμμετάσχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών.

Πρωταγωνιστούν οι : Rin Takanashi, Tadashi Okuno, Ryo Kase, Denden. Η ταινία προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.

Keywords
Τυχαία Θέματα