VPRC: Οι λόγοι που κατέρρευσαν τα Ταμεία

Κυβέρνηση και διοικήσεις αποτελούν, τους βασικούς υπαίτιους της φθοράς που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό αναδεικνύεται ως βασικό συμπέρασμα της έρευνας της VPRC, που δημοσιεύει η Αυγή, για το θέμα των ταμείων και τη στάση των Ελλήνων/ίδων πολιτών απέναντι σε αυτό το ζωτικό για τους ίδιους πρόβλημα.

Αναλυτικότερα, πίσω από την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, οι πολίτες βλέπουν σε πρώτο πλάνο, με ποσοστό 42,6%, την ανικανότητα των διοικήσεων.

Στην αντίληψη

των πολιτών κυριαρχεί επίσης η έλλειψη πόρων που ταλανίζει τα ταμεία ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης σε όλα τα επίπεδα, καθώς, με ποσοστό 19,9%, ως δεύτερη σημαντικότερη αιτία αναγνωρίζεται η εισφοροδιαφυγή και ως τρίτη κυριότερη αιτία, με ποσοστό 10,8%, εντοπίζονται οι οφειλές του κράτους. Στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 2,7%, βρίσκεται το κούρεμα των αποθεματικών στο πλαίσιο του PSI. Καταδεινέται έτσι με τον πιο ηχηρό τρόπο η παθογένεια των ΟΚΑ, αλλά και οι πραγματικοί υπαίτιοι της κακοδαιμονίας των Ταμείων, μακριά από αποπροσανατολισμούς και λαϊκισμούς, που κυριάρχησαν στον παρελθόν και επέφεραν λόγω συνακόλουθων λάθος επιλογών βαρύ κόστος στα ίδια τα Ταμεία π.χ. Πωλήσεις Δομημένων Ομολόγων υπό το βάρος δήθεν κατακραυγής.
Στην έρευνα αναδεικνύονται οι πολιτικές ευθύνες για την μεγάλη κρίση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα, καθώς ένα συντριπτικό 73% υποδεικνύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως κυρίως υπεύθυνες για την κατάσταση των ταμείων, ενώ η εισφοροδιαφυγή (19,9%) και οι οφειλές του κράτους προς τους ασφαλιστικούς φορείς (10,8%) προσθέτουν μεγαλύτερο βάρος στις αποδιδόμενες πολιτικές ευθύνες. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από το γεγονός ότι το 42,6% των ερωτηθέντων θεωρούν την ανικανότητα των διοικήσεων ως βασικότερη αιτία για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία, καθώς οι διοικήσεις αυτές αποτέλεσαν και αποτελούν επιλογές των κυβερνήσεων που άσκησαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, καταμερίζοντας τις ευθύνες για την κατάσταση των ταμείων, το 73% των ερωτηθέντων απαντούν ότι την κύρια ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις, ενώ 15% επιρρίπτει την ευθύνη πρωτίστως στις διοικήσεις των ταμείων. Η συνευθύνη βαρύνει επίσης με ποσοστό 7% την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θεσμούς συνδεδεμένους με το σύστημα άσκησης εξουσίας και πολιτικών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η ανικανότητα των διοικήσεων, αλλά και η αποτυχία του κρατικού.

Η ζημιά που υπέστησαν τα αποθεματικά των ταμείων από το κούρεμα αποτυπώνεται στην έρευνα, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (57%) θεωρεί ότι τα αποθεματικά δεν έπρεπε να κουρευτούν ή ότι έπρεπε να κουρευτούν σε μικρότερο βαθμό (12%).
Η δεινή θέση των ταμείων, αλλά και η συνεχιζόμενη αναξιοπιστία των ασκούμενων πολιτικών, έχει οδηγήσει το 74% των πολιτών να πιστεύουν ότι τα ταμεία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις καταβολής συντάξεων, εφάπαξ και ιατρικής κάλυψης, με το εντυπωσιακό 62% των πολιτών να θεωρεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν. Υπάρχει ωστόσο ένα 16% των ερωτηθέντων που εκφράζει την αισιοδοξία ότι τα ταμεία θα διασωθούν, ενώ ένα 15% κρίνει καθοριστικές για το μέλλον των ταμείων τις ενέργειες της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας και σε αυτή την ερώτηση την κυβερνητική ευθύνη για το τεράστιο αυτό κοινωνικό θέμα.
Οι ασκούμενες πολιτικές από τη σημερινή κυβέρνηση και η απογοήτευση από αυτές έχουν πείσει πλέον τους ασφαλισμένους ότι ωθούνται στην ιδιωτική ασφάλιση, κάτι που καταγράφεται στην έρευνα με ποσοστό 45% επί των ερωτηθέντων. Το 33% πιστεύει ότι η συγκεκριμένη πολιτική σήμερα επιταχύνει την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η έρευνα της VPRC διενεργήθηκε το διάστημα 16-19/6/2013 σε δείγμα 1.004 πολιτών.

http://egiakoumis.com/2013/08/07/vprc-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CE%B4/

Keywords
Τυχαία Θέματα