The Random Effect: Το εμπρηστικό έργο που βάζει «φωτιά» στη φθηνή μας ύπαρξη

Ποια είναι η θέση του πολιτισμού στη σύγχρονη ζωή; Πόσο μας επηρεάζει το σύστημα αξιών που έχουμε δημιουργήσει; Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να υπερβεί τα ζωώδη του ένστικτα και να κάνει την υπέρβαση; Είναι εφικτό να καταστήσουμε τον πολιτισμό από απλή επωνυμία της ιστορίας σε ζωτικό όργανο της κοινωνίας μας; Πώς επιβιώνει ο άνθρωπος; Πώς συναντιούνται δυο άνθρωποι και ύστερα πώς μπορείς να τον κρατήσεις στη ζωή σου;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα για τη ζωή, τον θάνατο, τις ανθρώπινες σχέσεις, τον πολιτισμό,

την πολιτική, τη θρησκεία, τα ΜΜΕ τίθενται στην παράσταση « The Random Effect» που παρουσιάζεται μέχρι και αυτή την Κυριακή 11/5 στον Χώρο Τέχνης «14η Μέρα» και αποτελεί το τέταρτο κατά σειρά project του Urbn theatr.

Ο Ηλίας Παναγιωτακόπουλος και ο Μιλτιάδης Σαλβαρλής δημιουργούν ένα καθαρόαιμο κείμενο που ξεχειλίζει από όρεξη για ζωή, για αλλαγή του κατεστημένου, του σαθρού οικοδομήματος που ονομάζουμε σύστημα. Οι δυο συγγραφείς πιστοί στον εμπρηστικό χαρακτήρα των έργων του Urbn theatr (όπως ήταν το Wordwhore) επιχειρούν να «γρατζουνίσουν» τις πληγές της κοινωνίας μας, να προβληματίσουν βαθιά τον θεατή-πολίτη και να κλονίσουν τη δύναμη της συνήθειας που τον εγκλωβίζει σε έναν κόσμο άδειο, χωρίς ηθικές αξίες, όπου το ζωώδες ένστικτο κυριαρχεί και καταβροχθίζει κάθε τι καλό και αγνό.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην παράσταση οι δυο γυναίκες που τυχαία συναντώνται και μοιράζονται τα σκληρά περιστατικά που τις στιγμάτισαν δεν ονοματίζονται κι αυτό είναι κάτι που χαρίζει στο έργο έναν πανανθρώπινο και διαχρονικό χαρακτήρα. Στην ουσία δεν πρόκειται για τη συνομιλία δυο γυναικών, αλλά για τη συνομιλία του ανθρώπου με την ψυχή του.

Η αποκάλυψη ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, που έρχεται στο φως μέσα από τα ΜΜΕ, γίνεται αφορμή για οξύ προβληματισμό και έντονη εσωτερική διεργασία όσον αφορά τη σαπίλα της σημερινής κοινωνίας και τη θέση του ανθρώπου σε αυτήν.

Οι δυο ηθοποιοί επικαλούνται τις μεγαλόπνοες κουβέντες των Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, Μαντέλα και Κάντι για να φτάσουν στα πιο απόκρημνα και φρικιαστικά σημεία της ψυχής τους για να καταλήξουν να ξεβράσουν τις πιο σκληρές αναμνήσεις που έχουν χαραχτεί μέσα τους και τις έχουν σημαδέψει. Είναι χαρακτηριστικό πως τα δυο αυτά πρόσωπα παραλληλίζονται με αμνό που ετοιμάζεται να θυσιαστεί για ένα ανώτερο καλό, έναν καλύτερο κόσμο.

Ο σκληρός και ωμός λόγος που βγαίνει καθαρός από τα στόματα των δυο ταλαντούχων κοριτσιών (Λίνας Φούντογλου και Μαίρης Χάγια) σοκάρει τον θεατή. Η σκηνή όμως που κόβει την ανάσα είναι εκείνη κατά την οποία οι δυο γυναίκες στέκονται απέναντι με δυο μαχαίρια, έτοιμες να κατασπαράξουν η μια την άλλη.

Η σκηνοθεσία λιτή και απέριττη. Τα μόνα εργαλεία στη διάθεση των ηθοποιών είναι μερικά σκόρπια χαρτιά εφημερίδων και δυο ορθογώνια παραλληλόγραμμα τραπέζια που μετακινούνται κατά το δοκούν.

Στον μοντέρνο και ζεστό χώρο Τέχνης 14η ημέρα η σιωπή γίνεται κραυγή, η σκληρή πραγματικότητα αποκαλύπτεται καθάρια, η βαρβαρότητα του πολιτισμού μας ξεγυμνώνεται και μας προσκαλεί να γίνουμε αμνός ή λύκος. Στο χέρι μας είναι…

The post The Random Effect: Το εμπρηστικό έργο που βάζει «φωτιά» στη φθηνή μας ύπαρξη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα