TEΙ Θεσσαλίας: Έχουμε ελλείψεις

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει ελλείψεις τουλάχιστον 130 διοικητικών υπαλλήλων τονίζει σε έγγραφό του προς το υπουργείο Παιδείας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Παν. Γούλας.

Το έγγραφο Γούλα αποστάλθηκε στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο στο πλαίσιο των διαθεσιμοτήτων διοικητικού

προσωπικού ζήτησε από τις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να καταγράψουν τις ανάγκες τους.

Αναλυτικότερα στο έγγραφο του κ. Γούλα προς το υπουργείο Παιδείας σημειώνονται τα εξής:

«Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας μετά την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ (Π.Δ.83/2013), απαρτίζεται από 13 Ακαδημαϊκά Τμήματα και δύο σε 5/ετή μεταβατική περίοδο, σύνολο 15, διασκορπισμένα σε τρεις πόλεις, Λάρισα Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Έγιναν συγχωνεύσεις τμημάτων α. Φυτικής Παραγωγής, Ζωϊκής Παραγωγής και Μηχανικής Βιοσυστημάτων σε ένα Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας και β.Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης και Διαχείρισης έργων σε ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, τα οποία στην ουσία μέχρι αποχωρήσεως των φοιτούντων θα λειτουργούν ως έχουν, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του Π.Δ.83/2013. Συνεπώς στην πραγματικότητα για μία πενταετία τα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα είναι 20.

Τα τμήματα: Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα την Καρδίτσα και Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ με έδρα τα Τρίκαλα διεθέτουν σχεδόν μηδενικό αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού (2 Ε.Π. Τρίκαλα) και μηδέν διοικητικό προσωπικό. Η Συνέλευση του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας στη διαβούλευση του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», πρότεινε να κλείσουν και τα δύο Τμήματα αυτά, διότι είναι αδύνατη η υποστήριξή τους. Η πολιτεία όμως αποφάσισε να τα διατηρήσει γι’ αυτό επιβάλλεται να εξασφαλιστούν τα μέσα που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Πρόσληψη μόνιμου εκπ/κού προσωπικού, αύξηση πιστώσεων για πρόσληψη επιστημονικών-εργαστηριακών συνεργατών, ενίσχυση των τμημάτων με διοικητικό προσωπικό και Ε.Τ.Π. Στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας ήδη φοιτούν 21.000 προπτυχιακοί και 200 μεταπτυχιακοί σπουδαστές, στους οποίους θα προστεθούν και άλλοι 1.992 προπτυχιακοί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014.

Το προσωπικό το οποίο υποστηρίζει- εκπαιδευτικά και διοικητικά- το Ίδρυμα διακρίνεται σε 187 μέλη εκπ/κού προσωπικού, 130 διοικητικούς υπαλλήλους, 33 μέλη Ε.Τ.Π. και 1 δικηγόρο με πάγια έμμισθη εντολή, για τη νομική κάλυψη του Ιδρύματος. Στη δύναμη αυτή πρέπει να υπολογιστεί και ένας αριθμός, μέχρι το 2012, περίπου 800 επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών. Από τους 130 διοικητικούς υπαλλήλους οι 86 είναι μόνιμοι και οι 44 Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ).

Ο λόγος διοικητικού προσωπικού (130) προς εξυπηρετούμενους σπουδαστές (21.200) είναι ένας διοικητικός για 163 σπουδαστές (1:163) και από 1/10/2013 η αναλογία με τους 23.192 σπουδαστές, θα είναι ένας διοικητικός για 178 σπουδαστές (1:178).

Το προσωπικό που στελεχώνει τις ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος ανέρχεται συνολικά σε 65 άτομα, αναλυτικά σε 32 διοικητικούς υπαλλήλους και σε 33μέλη Ειδικού εργαστηριακού προσωπικού. Το προσωπικό που στελεχώνει τις υπηρεσίες της κεντρικής Διοίκησης, δηλαδή Δ/νση Διοικητικού, Δ/νση Οικονομικού, Δ/νση Πληροφορικής και Τεχνικών Υπηρεσιών, Τμήμα Αγροκτήματος, Τμήμα Σπουδαστικής Μέριμνας, Τμήμα Εκδόσεων και Βιβλιοθήκης και αυτοτελή τμήματα ΕΛΚΕ και Υγειονομική Υπηρεσία- Παιδικός Σταθμός ανέρχεται σε 98.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογική προσέγγιση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τους δείκτες που προτείνονται, ακολουθεί υπολογισμός του διοικητικού προσωπικού που απαιτείται για τη στελέχωση του Ιδρύματος.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

Για τον υπολογισμό απαιτήσεων σε διοικητικούς/τεχνικούς υπαλλήλους χρησιμοποιήθηκε ο τύπος σύμφωνα με τον αλγόριθμο που προτείνεται στο έγγραφο με αριθμό 120526/Η/ 2/9/2013 του Υ.ΠΑΙ.Θ, όπου:

- ΑΠ είναι οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικού

- Α είναι οι απαιτήσεις σε υπαλλήλους ανά Τμήμα επί τον αριθμό των Τμημάτων. Επειδή το ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι Ίδρυμα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όλα τα Τμήματα έχουν Εργαστήρια και επομένως υπολογίζονται 25 υπάλληλοι ανά Τμήμα (ο συντελεστής είναι 12 για μη εργαστηριακά Τμήματα) και προκύπτει Α = 15*25 = 375

- Β είναι το πλήθος των διοικητικών/τεχνικών υπαλλήλων ανά 100 εξυπηρετούμενους φοιτητές. Με βάση τον αριθμό εισακτέων επί τον αριθμό ετών σπουδών προσαυξημένο κατά δύο προκύπτει (1992*6)/100 =119, 52 και στρογγυλοποιείται στην τιμή Β = 120

- ΣΕ είναι ο συντελεστής εργαστηριακού χαρακτήρα Τμημάτων. Ο συντελεστής αυτός αφορά όλα τα Τμήματα Ιδρυμάτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και για το ΤΕΙ Θεσσαλίας υπολογίζεται από το γινόμενο 15*6 = 90, όπου 15 είναι το πλήθος των Τμημάτων και 6 ο μέσος όρος εργαστηρίων ανά Τμήμα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, με επιβάρυνση 1% σε ανάγκες διοικητικού/τεχνικού προσωπικού. Κατά συνέπεια προκύπτει ΣΕ = 1, 9

- Γ είναι ο λόγος διοικητικών/τεχνικών υπαλλήλων ανά μέλος ΕΠ επί το πλήθος των μελών ΕΠ (187 μέλη ΕΠ για το ΤΕΙ Θεσσαλίας). Ως τον προαναφερόμενο λόγο λαμβάνουμε την τιμή 0, 7 που είναι ο μέσος όρος στα ελληνικά ΑΕΙ, οπότε προκύπτει η τιμή 0, 7*187 = 130, 9 και στρογγυλοποιείται στην τιμή Γ = 131

- W είναι ο συντελεστής γεωγραφικής διασποράς των Τμημάτων ανά πόλη. Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας λειτουργούν 15 Τμήματα διασπαρμένα σε τρεις πόλεις. Για κάθε πόλη εκτός της Λάρισας θεωρούμε 4% επιβάρυνση σε ανάγκες διοικητικών/τεχνικών υπαλλήλων, δηλαδή σύνολο 8%, ώστε προκύπτει η τιμή W = 1, 08

Εφαρμόζοντας τον τύπο προκύπτει συμπερασματικά, ο προτεινόμενος αλγόριθμος φανερώνει έλλειψη διοικητικού προσωπικού στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον αλγόριθμο απαιτούμενοι υπάλληλοι 265 και υπηρετούντες στο ΤΕΙ 130. Συνεπώς για τη στελέχωση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ΤΕΙ Θεσσαλίας απαιτούνται επί πλέον 135» καταλήγει ο κ. Γούλας.

Πηγή: thessalianews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα