Spiegel: Ο κρόκος Κοζάνης, «ελληνικό χρυσωρυχείο»

Ιδιαίτερο αφιέρωμα, κάνει το Spiegel στο σαφράν ή τον «κόκκινο χρυσό» όπως αλλιώς λέγεται, το οποίο είναι ένα από τα σπανιότερα και πιο πολύτιμα μπαχαρικά παγκοσμίως , που παράγεται στο Μακεδονικό κάμπο με τιμή πώλησης που μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000ευρώ το κιλό!

Με την παγκόσμια ετήσια παραγωγή του κρόκου να ανέρχεται περίπου στους 200 τόνους, το μερίδιο της Ελλάδας, ποσοτικά μιλώντας, είναι σαφώς περιορισμένο. Ο μεγάλος εξαγωγέας

του σαφράν, το Ιράν.

Τί είναι λοιπόν αυτό που ανεβάζει την αξία του ελληνικού κρόκου στα ύψη και εκτοξεύει τη ζήτησή του στις διεθνείς αγορές; Μα φυσικά, η απαράμιλλη ποιότητά του, όπως εξηγεί και ο 57χρονος Νίκος Πατσιούρας, πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού που αριθμεί 1.000 παραγωγούς κρόκου στη περιοχή και είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα.

«Είμαστε οι καλύτεροι» αναφέρει χαρακτηριστικά, ο κύριος Πατσιούρας σε ένα γραφείο γεμάτο από διεθνή βραβεία και διακρίσεις για το εξαιρετικό ελληνικό προϊόν, αναρωτώμενος « Γιατί άλλο μπορεί το σαφράν μας να ξεπερνά μέχρι και 500ευρώ ανά κιλό την τιμή του αντίστοιχου από το Ιράν;».

Η φαινομενική οικονομική άνθηση στην Αθήνα κατά της περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά που απαιτεί η παραγωγή του σαφράν ήταν δύο από τους λόγους που απομάκρυναν τους νέους από την ενασχόληση με τον κρόκο. Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς πως για ένα κιλό κρόκου πρέπει να μαζευτούν με το χέρι και ιδιαίτερη επιδεξιότητα περίπου 150.000 λουλούδια σε μία περίοδο δύο εβδομάδων, από τα τέλη Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου οπότε και γίνεται η συγκομιδή του κρόκου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Κάθε φορά αναρωτιέσαι: γιατί το κάνω αυτό;». Η οικογένειά του ασχολείται με τον κρόκο εδώ και τέσσερις γενιές και όπως εξηγεί ο ίδιος «Υπάρχει κάτι μαγικό σχετικά με τον κρόκο». Το άνθος αυτό θεωρείτο εξαφανισμένο μέχρι κάποιοι έφεραν μερικούς βολβούς από τη Βιέννη περίπου 300 χρόνια πριν. Έχει πλέον αποδειχθεί η καλλιέργειά του στο Μακεδονικό κάμπο από τότε.
Φαίνεται πως η παραγωγή του ευνοείται εκεί από το κλίμα, καθώς τα γύρω βουνά του παρέχουν την απαραίτητη προστασία από τον άνεμο ενώ η επίμονη ομίχλη και το μοναδικό αμμώδες έδαφος βοηθούν τον κρόκο να ευδοκιμήσει. Ωστόσο ο Νίκος Πατσιούρας αναφέρει πως «Μέχρι σήμερα, δεν ξέρουμε ακόμα τί είναι τόσο ξεχωριστό σχετικά με αυτή την τοποθεσία».

Πηγή: tvxs.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα