Süddeutsche Zeitung: Το ελληνικό κεφάλαιο αποφεύγει το φως

Στους Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας αναφέρεται με δημοσίευμά της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι ανάμεσα στους καταθέτες είναι και πολιτικοί.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το ποσό κυμαίνεται γύρω στα 200 δις ευρώ. «Μέχρι πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Αθήνας έδειχναν ελάχιστη βιασύνη να κλείσουν φορολογική

συμφωνία με την Ελβετία, όπως το έκαναν η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και τελευταία η Αυστρία» παρατηρεί η αρθρογράφος.

«Όμως τώρα η υπόθεση πρέπει να κλείσει γρήγορα. Ο λόγος; Οι βουλευτικές εκλογές στις 6 Μαΐου και η οργή πολλών Ελλήνων που κατευθύνεται στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, επειδή επί χρόνια παρέλειψαν να πατάξουν σοβαρά τη φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός Οικονομικών Σαχινίδης ανακοίνωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η συμφωνία με την Βέρνη θα κλείσει πριν τις εκλογές, ωστόσο νομικοί δεν έχουν δει ακόμη το σχέδιο νόμου» επισημαίνεται στο άρθρο.

Η αρθρογράφος αναφέρεται στο άρθρο 25 της συμφωνίας που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αρχές των δύο χωρών, σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για φοροδοαφυγή και συνεχίζει: «παραλίγο κι αυτή η τροποποιημένη συμφωνία να παρέμενε σχέδιο για το μέλλον. Η Βέρνη το υπέγραψε ήδη τον Νοέμβριο του 2011 αλλά το ελληνικό κοινοβούλιο άφησε να περάσει ένας ολόκληρο χρόνος πριν μπει η τελική υπογραφή. Ακόμη και Έλληνες πολιτικοί διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Δεν σημαίνει πάντα ότι πρόκειται για αφορολόγητο χρήμα, αλλά νόμιμο ή παράνομο το ελληνικό κεφάλαιο αποφεύγει το φως» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγή Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα