Revolution στη… Λιλιπούπολη με μοβ παντιέρες

«Έχουν πάρει από την τρόικα εντολή / Τα δύο τρίτα του λαού να μας μαντρώσουν και να μας κάτσουν στο σκαμνί» τραγουδά μια γυναίκα από τα μεγάφωνα. Εχει αναλάβει να ζεστάνει τους παριστάμενους στην Πλατεία Συντάγματος, διασκευάζοντας το σουξέ του Κηλαηδόνη «Δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα». Ακολουθεί μια ανδρική φωνή με το «Αννα μην κλαις». Πάλι σε πειραγμένη βερσιόν, μιας κι η Αννα δεν πρέπει να

κλαίει που «στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί». Είναι αρκετά πριν από τις 8 που θα ξεκινούσε η συγκέντρωση και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, με περιβολή συγκέντρωσης, γιλεκάκι κι άνετα παπούτσια, κυκλοφορεί στον σχεδόν άδειο δρόμο μεταξύ πλατείας και Ερμού.

Η κατακόκκινη εξέδρα έχει τοποθετηθεί κάτω από το σιντριβάνι και παντού υπάρχουν μπάνερ με το σύνθημα «Η ΕΡΤ ανήκει στο λαό» και το «Εμπρός λαέ μην τους φοβηθείς/ ήρθε η ώρα της ανατροπής». Αυτό είναι το σλόγκαν που είχε ετοιμαστεί για την περίσταση και ακουγόταν επίμονα κατά την ομιλία του Τσίπρα. Το υπόλοιπο ρεπερτόριο ήταν δοκιμασμένο: «Κατάργηση των Μνημονίων/ Διαγραφή του χρέους/ Εθνικοποίηση τραπεζών και ΔΕΚΟ».
Από χέρι σε χέρι μοιράζεται η «Αδέσμευτη Γνώμη», η απεργιακή εφημερίδα που εξέδωσε προχθές η ΕΣΗΕΑ, αν και οι πιο πολλοί κυκλοφορούν με την «Αυγή» παραμάσχαλα. Η γυναικεία φωνή επανέρχεται στο μικρόφωνο με Σαββόπουλο. Αφιερώνει το «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια» στο «Δεκέμβρη του 2008, στον Αλέξη Γρηγορόπουλο και σε όλα τα παιδιά που χάθηκαν εκείνο τον καιρό».

Σιγά σιγά στήνονται και τα αυτοσχέδια σταντ. Μοιράζουν σημαίες του κόμματος σε λευκό, μοβ και κόκκινο χρώμα. Κάποιοι παίρνουν από δυο αναγκάζοντας άλλους αργότερα να ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν μία. Πωλούνται και πορφυρά μπλουζάκια με στάμπες Revolution ενώ στην αρχή της Φιλελλήνων έχουν στήσει την πραμάτεια τους πλανόδιοι με σουβλάκια και χοτ ντογκ.

Λίγο πριν από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης, από το βάθος της Σταδίου φαίνεται το πρώτο οργανωμένο μπλοκ. Κουβαλούν ένα τεράστιο πανό που γράφει ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πατησίων. Προηγείται ένα αυτοκίνητο διακοσμημένο με αφίσες του Αλέξη Τσίπρα. Από τις ντουντούκες στην οροφή του ακούγεται με δυσκολία η φωνή της συνοδηγού που διαβάζει από ένα χαρτί την προτροπή «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι». Ακολουθεί άλλο μπλοκ, ΣΥΡΙΖΑ Βριλησσίων αυτή τη φορά, από την Καραγεώργη Σερβίας. Οι περισσότεροι προσέρχονται έτσι, οργανωμένοι. Εκπροσωπούνται ακόμη και τα βόρεια προάστια με ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ψυχικού – Φιλοθέης και Ψυχικού ενώ κάποιοι έχουν έρθει από την κάπως πιο μακρινή Αχαΐα.

«Πώς τα βλέπεις;» ρωτά ένας μεσήλικος κάποιον γνωστό του που συναντά τυχαία. «Ε! Εντάξει, αν είχαμε περισσότερο κόσμο» του απαντά και συμπληρώνει «μπορεί να έρθουν αργότερα…». Είναι λίγο πριν από τις 9 παρά 20 που εμφανίστηκε ο Τσίπρας στο βήμα. Κάποιοι άλλοι όμως, που ίσως έχουν ζήσει τις εποχές του 4%, δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το πλήθος. «Ε! Για ΣΥΡΙΖΑ…» είναι η μόνιμη επωδός στα χείλη τους. Ο βασικός όγκος των συγκεντρωμένων βρίσκεται μεταξύ της αρχής στη Σταδίου και της αρχής της Φιλελλήνων. Στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά. Η επιλογή του ευρυγώνιου πλάνου από τον σκηνοθέτη δεν έγινε τυχαία. Μάλλον ήταν αναγκαίο κακό.

Ενας πιτσιρικάς ακουμπισμένος στο κοντάρι της σημαίας του βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ζητά από τις φίλες τους να μην αγχώνονται για το αν έχει προσέλευση ή όχι. «Αυτό πανηγύρι είναι. Το κάνουμε για να πάρουμε δύναμη ένα χρόνο μετά».

«Πορεία» με το μετρό!
Σε ένα πηγαδάκι από την πλευρά της Σταδίου με μεγάλη έκπληξη πληροφορούνται ότι από την άλλη πλευρά της πλατείας ζητούν να κάνουν πορεία μέχρι την Αγία Παρασκευή με τα πόδια. Δεν φάνηκε να τους αρέσει και πολύ και συμφώνησαν να πάρουν το μετρό. Οταν τέλειωσε η ομιλία του αρχηγού οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν όντως να κατευθυνθούν προς την Αγία Παρασκευή. Ευτυχώς με μετρό. Το φρόνημα, για την πορεία προς το Ραδιομέγαρο, τονώθηκε με μια πινελιά χιούμορ μιας και επελέγη το τραγούδι «Λαέ της Λιλιπούλης σήκωσε πια παντιέρα!».

Πηγή: Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα