Oι δέκα ταινίες για το Βραβείο Πανοράματος!

Όπως κάθε χρόνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που αρχίζει την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στην αίθουσα ΑΣΤΥ, πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές – που δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνα διανομέα – θα διαγωνιστούν για το βραβείο του Πανοράματος.

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τους σκηνοθέτες Μενέλαο Καραμαγγιώλη και Νίκο Τριανταφυλλίδη, τους ηθοποιούς Τάκη Σπυριδάκη και Δήμητρα Χατούπη και τη διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Ποιες είναι οι δέκα ταινίες του διαγωνιστικού:

Death of a man in the Balkans/ Ο θάνατος ενός άντρα στα Βαλκάνια

Σερβία,

2012, εγχ. του Μίροσλαβ Μομτσίλοτς
Στην πρώτη σκηνή αυτής της κατάμαυρης κωμωδίας, ένας άντρας αυτοκτονεί, μέσα στο διαμέρισμα του, πυροβολώντας το εαυτό του στο κεφάλι. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ταινίας, οι γείτονες μαζεύονται στο διαμέρισμα, συζητάνε για την σεξουαλικότητα του αυτόχειρα, για το κατά πόσο η αυτοκτονία του θα επηρεάσει τα ενοίκια στη πολυκατοικία, κ.ά. Σε ένα σταθερό μονοπλάνο, σε αληθινό χρόνο, η ταινία αναλύει τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία, με εκκεντρικό χιούμορ και κοφτερές ατάκες.
Προβολές:
- Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 10.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
- Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 6.15 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

La noche d’ enferente/ Η νύχτα απέναντι

Χιλή/ Γαλλία, 2012, εγχ. του Ραούλ Ρουίζ
Ενας άντρας που πρόκειται να βγει στη σύνταξη, ζει αναμνήσεις, αληθινές και φανταστικές από την προηγούμενή του ζωή. Ο Ρουίζ σκηνοθέτησε μία ταινία – συλλογισμό πάνω στον επικείμενο θάνατο του και μέσα από τις γνωστές θεματικές του πάνω στον χρόνο, την τέχνη και τον θάνατο, συνέθεσε ένα κομψό αλλά επιβλητικό κύκνειο άσμα.

Προβολές:
- Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
- Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


J’enrage de son absence/ Μ’ εξοργίζει η απουσία του

Γαλλία, 2012, εγχ. της Σαντρίν Μπονέρ
Σημαδεμένος από τον χαμό του παιδιού του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ο Ζακ έχει χάσει κάθε νόημα για τη ζωή. Η σχέση του δεν επιβίωσε της τραγωδίας και ο ίδιος έφυγε, ταξιδεύοντας μακριά από το μέρος όπου η ευτυχία του και της συζύγου του, διαλύθηκε. Τώρα ο Ζακ είναι πίσω στη Γαλλία για την κηδεία του πατέρα του. Στο μεταξύ, η γυναίκα του έχει φτιάξει μια καινούργια ζωή και έχει ένα παιδί.

Προβολές:
- Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 10.15 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
- Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Either way/ Ούτως ή άλλως

Ισλανδία, 2012, εγχ. του Χαφστάιν Γκούναρ Σίγκουρντσον
Δύο εργάτες της ασφάλτου στην ατελείωτη φύση της Ισλανδίας της δεκαετίας του 80, βρίσκονται σε υπαρξιακό σταυροδρόμι, σε αυτή την μικρή αλλά γοητευτική κωμωδία. Βαθιά ανθρώπινη και ειλικρινής, αυτή η χαμηλού προϋπολογισμού έκπληξη από την Ισλανδία, έχει αφήσει τις

Keywords
Τυχαία Θέματα