Oι Άραβες θέλουν διμερείς συμφωνίες και σταθερότητα

Με αφορμή ένα συνέδριο που διοργάνωσε ο Economist στην Αθήνα, τις τελευταίες μέρες παρελαύνουν στην πρωτεύουσα, κορυφαίοι εκπρόσωποι της αραβικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ.

Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από την αραβική χερσόνησο και πολλές από τις προηγούμενες προσπάθειες δεν ήταν επιτυχείς.

Σήμερα το κλίμα είναι διαφορετικό.

Έχουμε υπογραφή συμφωνιών για συμμετοχή κρατικής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών.

Συμπτωματικά(;) οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και στους κλάδους της Ενέργειας και της αξιοποίησης ακινήτων.

Εκδηλώθηκε συγκεκριμένο ενδιαφέρον της πασίγνωστης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Four Seasons για να εγκατασταθεί στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Υπογράφηκε η συμφωνία ανάμεσα στη Lamda Development, την κινεζική Fosun και την Al Maabar για την επένδυση στο Ελληνικό.

Ο τρόπος που οι άραβες επενδυτές προσεγγίζουν την Ελλάδα δεν μοιάζει με τις μεθόδους άλλων διεθνών οίκων. Θέλουν άμεση διαπροσωπική συνεργασία, δίνουν τα χέρια και δεν ασχολούνται με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες από τη στιγμή που «δίνουν τα χέρια».

Ως προς το γενικότερο περιβάλλον, τους απασχολούν δύο βασικές λεπτομέρειες:

Πρώτον, αν ο συνομιλητής τους έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Δεύτερον, αν στη χώρα υπάρχει η απαραίτητη σταθερότητα ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία χωρίς οδυνηρές (γι’ αυτούς) εκπλήξεις.

Είναι φανερό ότι για πρώτη φορά, μετά από 4 χρόνια, το περιβάλλον αυτό υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό στην Αθήνα ήρθαν σημαντικοί εκπρόσωποι αυτών επενδυτών όπως ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν, ο βοηθός υπουργός για Οικονομικές Υποθέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Χαλέντ Γκανίμ Αλ Γκαΐθ και φυσικά ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και πρόεδρος της Kingdom Holding Company Αλαουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπλουλαζίζ Αλ Σαούντ . Η KHC κατέχει το 45% της Four Seasons, ενώ το άλλο 45% ανήκει στην Cascade Investment Management, συμφερόντων Μπιλ Γκέιτς.

Οι άραβες επενδυτές βλέπουν αυτό που έχουν ήδη αντιληφθεί οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι, οι Ρώσοι και εκατοντάδες Ευρωπαίοι διαχειριστές. Η Ελλάδα έχει αλλάξει. Το περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής υπάρχει. Γι’ αυτό και βάζουν τα λεφτά τους.

Επόμενο βήμα, να αντιληφθούν τη νέα πραγματικότητα και οι Έλληνες…

The post Oι Άραβες θέλουν διμερείς συμφωνίες και σταθερότητα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα