OTA: Στους Δήμους η είσπραξη ΦΑΠ επιμένει ο Υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, επαναφέρει παλαιότερη πρόταση για είσπραξη του Φόρου Ακινήτων από τους Δήμους.

«Κάποτε θα πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η είσπραξη του φόρου ακινήτων να γίνεται από τους ΟΤΑ. Άλλωστε αυτό συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σχεδόν σε όλον τον κόσμο όπου εφαρμόζεται αυτό το σύστημα ο φόρος είναι ανταποδοτικός.

Ανάλογα με το τι ποιότητα υπηρεσιών θέλει να έχει ένας δήμος θα ορίζει και το ύψος του φόρου που θα μπαίνει πάνω στα ακίνητα», επισημαίνει ο υπουργός σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Ο κάθε δήμος θα μπορεί και μέσα στα όρια του να ορίσει, αν το κρίνει σκόπιμο, διαφορετικό επίπεδο φορολογίας. Η μεταφορά της είσπραξης του φόρου στους ΟΤΑ ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι ένα θέμα που προέκυψε ξαφνικά λόγω κρίσης. Είναι ένα μέτρο που ενισχύει κατά πολύ την αυτοτέλεια των δήμων, γιατί παύει πια ο δήμος να εξαρτάται οικονομικά από το κράτος. Το ποσό που προϋπολογίζει το κράτος να εισπράξει από το φόρο ακινήτων αντιστοιχεί σχεδόν στο ποσό που δίνει το κράτος στους δήμους περίπου 3 δις.

Ο κ. Μιχελάκης, θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μπορέσει να μπει στο τραπέζι και να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του.

Γ. Σπ. Π.

The post OTA: Στους Δήμους η είσπραξη ΦΑΠ επιμένει ο Υπουργός Εσωτερικών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα