“Nέα κρίση τύπου Lehman Brothers”

“Τεράστιες επιπτώσεις”, πιστεύει, πως θα έχει τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Ρόμπερτ Ζέλικ.

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ.Ζέλικ «δεν θα πρέπει να επιτρέψει η Ευρώπη να γίνει όμηρος της Αθήνας».

Μάλιστα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας παραλληλίζει την τωρινή κρίση της Ευρώπης με την κρίση που είχε προκαλέσει η κατάρρευση της Lehman Brothers

το 2008, η οποία θα μπορούσε μάλιστα να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και επισημαίνει ότι η ΕΕ έκανε «πολύ λίγα και πολύ αργά».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δρουν με καθυστέρηση μιας μέρας και υπόσχονται ένα ευρώ λιγότερο, αγοράζουν απλά χρόνο και μόνον όταν στενεύουν τα περιθώρια αποδεσμεύουν ρευστότητα».

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού στον βρετανικό Observer και στο γερμανικό Der Spiegel, τονίζει ότι θα προειδοποιήσει, στη σύνοδο κορυφής της G20, για τον κίνδυνο ενός οικονομικού κραχ στην Ευρώπη, το οποίο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις αναπτυγμένες χώρες.

«Η Ευρώπη μπορεί να είναι σε θέση να βγει από την κρίση, ωστόσο ο κίνδυνος αυξάνεται», τονίζει και προσθέτει ότι μπορεί να προκληθεί μια κρίση όμοια με αυτήν της Lehman εάν δε γίνει σωστή διαχείριση της κατάστασης.

Την πρώτη Ιουλίου ο Ζέλικ θα εγκαταλείψει την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία θα αντικατασταθεί από τον Τζιμ Γιόνγκ Κιμ, τον οποίο πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα