Le Monde: Λιτότητα τέλος

Ελπίδα, επιβιώσης στην υπερχρεωμένη και αδύναμη οικονομικά Ελλάδα έρχεται να δώσει με το νέο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία αναφέρει πως «Η Ευρώπη σκέπτεται να βάλει τέλος στη δικτατορία της λιτότητας» διευκρινίζοντας πως «Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη; Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η

μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας» γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα σε άρθρο της που έχει τίτλο «Η Ευρώπη σκέπτεται να βάλει τέλος στη δικτατορία της λιτότητας».

Η αρχή για αυτή την αλλαγή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ξεκίνησε από την στιγμή που η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει την μέχρι πρότινος άποψη της πως πολιτική των περικοπών μπορούν να μειωθούν τα υπερβολικά δημόσια χρέη χωρών της Ευρώπης.
«Αλλά σήμερα ακόμη και η Μέρκελ αφήνει λίγο το χαλινάρι, πιεζόμενη από τις χώρες του Νότου που απειλούνται από ύφεση διάρκειας. Από τότε που ανήλθαν στην εξουσία ο Μάριο Μόντι και ο Φρανσουά Ολάντ πίεσαν την καγκελάριο να δώσει μια ευκαιρία στην ανάπτυξη» σημειώνει λίγο παρακάτω η Le Monde.
Στην αλλαγή αυτή έχει συμβάλει και η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία στο τελευταίο Eurogroup –που διεξήχθη στην Λευκωσία- πρότεινε «να δοθεί χρόνος» στην Ελλάδα. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνουν διορθώσεις, μια επιλογή είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος» δήλωσε και η Le Monde θεωρεί ότι αυτή η δήλωση βρίσκεται στην κατεύθυνση του «τέλους λιτότητας».
Παρ όλα αυτά ο Επίτροπος Ολι Ρεν, γράφει η εφημερίδα, προειδοποίησε και πάλι ότι «είναι κρίσιμο για κάθε χώρα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα