Kανείς, ουδέποτε κέρδισε, βάζοντας φόρους…

Στους επόμενους 4 μήνες οι Έλληνες συνεπείς φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν στις Εφορίες της χώρας περισσότερα από 8,5 δις Ευρώ. Πολύ μικρό μόνο μέρος αυτής της φορολογίας αντιστοιχεί σε πραγματικό εισόδημα που δημιουργήθηκε πέρυσι. Τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στα δημόσια ταμεία αλλά λείψουν από την αγορά.

Θα φύγουν από τις τραπεζικές καταθέσεις, θα τα στερηθεί η κατανάλωση, σίγουρα δεν θα επενδυθούν. Ουδείς επενδύει σε μια χώρα που δεν εκτιμά την παραγωγικότητα αλλά επιμένει να την φορολογεί βάναυσα για να συντηρήσει το παλιό,

αντιπαραγωγικό, αναποτελεσματικό και ανήθικο κρατικό μηχανισμό….

Aπό την άλλη πλευρά το Κράτος δεν πληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Έχουν καταγραφεί ακραίες περιπτώσεις στις οποίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα και δίνουν δουλειά σε Έλληνες πρέπει να περιμένουν μέχρι δύο χρόνια (!) για να εισπράξουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται.

Οι περισσότεροι διευθυντές Εφοριών αγνοούν επιδεικτικά την εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, σύμφωνα με την οποία σε επιστροφές πρέπει να ολοκληρώνονται εντός των 90 ημερών. Η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στον έκτο διαδοχικό χρόνο ύφεσης. Η πραγματική οικονομία διψά για ρευστό και οι περισσότερες Εφορίες της χώρας δίνουν τη «χαριστική βολή» σε δεκάδες χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις.

Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας θα στηριχθεί σε δύο πόδια: Ρευστότητα κι εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή λείπουν και τα δύο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επαίρεται για την επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος, παραμένει ωστόσο απλός θεατής απέναντι στην αδράνεια των ΔΟΥ, με αποτέλεσμα οι καθυστερούμενες επιστροφές ΦΠΑ να ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και ο μέσος χρόνος αναμονής να φτάνει τις 402 ημέρες!

Keywords
Τυχαία Θέματα