H Ελλάδα με τα μάτια ενός κερδοσκόπου

Χασοσκόποι δεν υπάρχουν στον κόσμο. Όποιος έρχεται από την άλλη πλευρά του πλανήτη, για να βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα, επιδιώκει το κέρδος. Εκμεταλλεύεται την απροθυμία των Ελλήνων κεφαλαιούχων να τοποθετηθούν στη χώρα τους αφού προτιμούν την ασφάλεια των μηδενικής απόδοσης καταθέσεων στις τράπεζες του εξωτερικού.

Για τον ξένο επενδυτή που έρχεται σήμερα στην Ελλάδα

όλα θυμίζουν την περίοδο 1999-2000. Οι αναλυτές, οι διαχειριστές αλλά και οι επενδυτές είναι διχασμένοι.

Υπάρχουν αυτοί που φοβούνται την μεγάλη κατρακύλα, το βύθισμα της οικονομίας εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και της μεταρρυθμιστικής κόπωσης. Υπάρχουν οι άλλοι που διαισθάνονται ότι οι πρώτες εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της αναδιάρθρωσης του δείκτη MSCI είναι απλώς η αρχή, η κορυφή στο παγόβουνο των πραγματικών επενδύσεων…

Στον τραπεζικό κλάδο που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη κάθε οικονομίας, στην Ελλάδα για πρώτη φορά από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών, οι τιμές αγοράς μετοχών των warrants θα μπορούσαν να εξασκηθούν και να διευκολύνουν την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους.

Από την άλλη πλευρά για να δικαιολογηθούν αυτές οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις θα πρέπει οι τράπεζες τα επόμενα 2-3 χρόνια να διατηρήσουν ένα περιθώριο κέρδους 1,2% που είναι το ιστορικά υψηλότερο. Για να υπάρξει βελτίωση στα μεγέθη των τραπεζών θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από κοινοτικούς πόρους ώστε να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών.

Η Εθνική διαπραγματεύεται σήμερα 1,5 έως 2 φορές τη λογιστική της αξία. Η λογιστική αξία πρέπει να αυξηθεί στα επόμενα δύο χρόνια…

Ο κερδοσκόπος που επενδύει σήμερα στην Ελλάδα λαμβάνει υπόψη του τη γενικότερη στρατηγική θεώρηση προς την Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Μέχρι σήμερα τα επενδυτικά funds του πλανήτη έπαιζαν τη θέση«Long ΗΠΑ, Short Ευρώπη». Έφευγαν από την Ευρώπη και αγόραζαν αμερικανικές αξίες. Αυτή η στρατηγική ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες, αλλά φαίνεται τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει…

Από τις πρώτες ημέρες της πιστωτικής κρίσης, στις αρχές του 2007, ο S&P έχει ξεπεράσει τον FTSE Eurofirst κατά 52%. Ακόμη και μετά το νέο ενδιαφέρον προς την Ευρώπη, οι μετοχές στις ΗΠΑ ξεπερνούν τους «ανταγωνιστές» τους στη Γηραιά Ήπειρο κατά περίπου 9% για το 2013. Φαίνεται, λοιπόν, πως επίκειται αντιστροφή της τάσης.

Η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει επενδυτικός προορισμός «της μόδας»…

The post H Ελλάδα με τα μάτια ενός κερδοσκόπου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα