Financial Times: Ο δρόμος του Grecovery είναι μακρύς

Ο δρόμος του Grecovery είναι μακρύς αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times, επιχειρώντας να βάλουν ένα φρένο στους πανυγηρισμούς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα επέστρεψε στις διεθνείς χρηματαγορές «με ταχύτητα που λίγοι πίστευαν ότι είναι εφικτή» μετά και την παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής

Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, να κάνει «ό,τι χρειαστεί», δήλωση που προκάλεσε την πτώση των spreads στο 10ετες ομόλογο.

«Ωθούμενοι από τα χαμηλά επιτόκια και τις ελπίδες για ανάκαμψη στην ευρωζώνη, οι επενδυτές που έστρεφαν τα βλέμματα μακριά από τα ελληνικά ομόλογα όταν πλήρωναν 10%, τώρα πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο για να επενδύσουν με την μισή απόδοση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Εν τω μεταξύ, όμως, τονίζουν οι FT, μολονότι οι νέοι φόροι στα ακίνητα και οι επεμβάσεις στις συντάξεις, απέδωσαν πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι εξίσου εντυπωσιακή με την «τρόικα να διαμαρτύρεται για ολιγωρία».

Έτσι κατά τους Financial Times τα καλά νέα θα έλθουν, όταν η οικονομία συρρικνωθεί λιγότερο απ’όσο αναμένεται υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ για μετριοπαθή επιστροφή στην ανάπτυξη, με 0,6% το 2014 που ανεβαίνει στο 2,9% το 2015.

Παράλληλα βάζουν έναν αστερίσκο στο αν και κατά πόσο η Ελλάδα θα αντέξει το διογκούμενο πιστωτικό βάρος, για τη μείωση του οποίου θα χρειαστεί σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για πολλά χρόνια στο μέλλον. «Η ανάγκη για το τρίτο πακέτο δεν έχει εκλείψει» σημειώνουν με νόημα οι FT.

«Η Ιστορία δείχνει ότι οι κυβερνήσεις που λαμβάνουν διεθνή βοήθεια, γίνονται πολύ λιγότερο συνεργάσιμες, όταν αρχίσουν να μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς. Οι αγορές έδωσαν στην Ελλάδα μια ευκαιρία. Έχει ζωτική σημασία να παραμείνει η κυβέρνηση στην πορεία των μεταρρυθμίσεων» καταλήγει το άρθρο των Financial Times.

The post Financial Times: Ο δρόμος του Grecovery είναι μακρύς appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα