Fed: Εν αναμονή μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγω

Λεπτές ισορροπίες μεταξύ νομισματικής πολιτικής και αγορών καλείται να κρατήσει σήμερα η Fed, με τη μέχρι τώρα αντίδραση των επενδυτών στην προοπτική σταδιακής μείωσης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης να αποτελεί προειδοποίηση για τους αξιωματούχους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας ότι η έναρξη ενός νέου κύκλου αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.

Παρότι ο πρόεδρος της Fed, Μπεν

Μπερνάνκι, προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε μείωση του συνολικού ποσού που διοχετεύει κάθε μήνα η αμερικανική κεντρική τράπεζα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν συνεπάγεται την άσκηση πιο περιοριστικής πολιτικής, το «μήνυμά» του δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές στην αμερικανική αγορά ομολόγων. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει πόσο δύσκολο θα είναι για τη Fed να ελέγξει τα επιτόκια στους μακροπρόθεσμους τίτλους κατά τη διαδικασία απόσυρσης των έκτακτων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, επισημαίνουν στρατηγικοί αναλυτές.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση

Ίσως την πιο σημαντική από την εποχή της πιστωτικής κρίσης – με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg να προβλέπουν μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια, στα 75 δισ. δολάρια μηνιαίως. Στη δημοσκόπηση του Ιουλίου, οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 20 δισ. δολάρια.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού αποτελεί το βασικό λόγο που οι αξιωματούχοι της Fed αναθεωρούν το χρονοδιάγραμμα περιορισμού των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου μια «ανάσα» από το 3%, από 1,93% στις 21 Μαΐου, μία ημέρα προτού ο κ. Μπερνάνκι αναφέρει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο σταδιακής μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις επόμενες συνεδριάσεις της Fed, επικαλούμενος τη βελτιωμένη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

Υπάρχουν όμως και αναλυτές, όπως ο Ιθαν Χάρις της Bank of America, που προβλέπουν ότι η Fed θα περιμένει έως το Δεκέμβριο για να μετριάσει τις αγορές ομολόγων, λόγω της νευρικότητας που έχει προκληθεί στις αγορές.

Πάντως, οι ξένοι επενδυτές ανέκτησαν τον Ιούλιο το ενδιαφέρον τους για αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τοποθετώντας 31,1 δισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους.

Η Ιαπωνία αύξησε κατά 52 δισ. δολάρια τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικό κρατικό χρέος, στο 1,135 τρισ., ενώ οι τοποθετήσεις της Κίνας αυξήθηκαν 1,5 δισ., στο 1,277 τρισ. δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα