Economist: Η σύλληψη Μιχαλολιάκου θα είναι «ανάσα» για την δημοκρατία;

Για τα ενδεχόμενα οφέλη της κυβέρνησης Σαμαρά από την σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής γράφει ο Economist και αναρωτιέται εάν αυτή η κίνηση θα είναι μια «ανάσα» για την δημοκρατία ή μια σπασμωδική κίνηση.

Σε
άρθρο του με τίτλο «Ελληνες νεοναζί: Θεαματική ή σπασμωδική κίνηση;»

Το αγγλικό περιοδικό αναρωτιέται εάν οι συλλήψεις των μελών της Χ.Α. θα είναι μια πολυπόθητη «ανάσα» για την δημοκρατία στην Ελλάδα και αναφέρεται στις απειλές του Νίκου Μιχαλολιάκου για διαδοχικές παραιτήσεις των βουλευτών του, κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα «θα αποσταθεροποιούσε την ήδη εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας».

Στη συνέχεια, ο Economist επισημαίνει πως

«Η επιτυχία της καταστολής της Χρυσής Αυγής, θα εξαρτηθεί από το εάν ο εισαγγελέας έχει μια σταθερή υπόθεση. Εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση που συνδέεται με φόνους και διαρρήξεις -και φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές αποδείξεις-, τότε οι συλλήψεις θα είναι θεμιτές και μπορεί να ενίσχυαν την κυβέρνηση Σαμαρά. Εάν όχι, μπορεί να εμφανιστεί σαν μια χειραγωγημένη, ακόμη και αντιδημοκρατική προσπάθεια να βάλει ένα τέλος σε ένα πολιτικό κίνημα, το οποίο όσο άσχημο και να είναι απολαμβάνει αξιόλογη λαϊκή στήριξη».

Τέλος, ο Economist παραθέτει και τις αναλύσεις εκτιμητών, σύμφωνα με τις οποίες

«Εάν νιώθει πως η ΝΔ έχει γίνει πιο δημοφιλής, ο κ. Σαμαράς μπορεί να μπει στον πειρασμό να προκηρύξει την επόμενη άνοιξη με την ελπίδα να σχηματίσει μια δυνατότερη κυβέρνηση από την τωρινή άβολη κυβέρνηση των δύο κομμάτων. Μια πιο σταθερή κυβέρνηση θα βοηθούσε τον κ. Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας για ένα πιθανό τρίτο πακέτο στήριξης για την βυθισμένη στην ύφεση χώρα. Η Τρόικα, επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψει σύντομα. Η κυβέρνηση επίσης πρέπει να αποφασίσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και να πιάσει τους στόχους για την επόμενη δόση του ενός δισ. ευρώ. Τουλάχιστον τώρα, ο κ. Σαμαράς έχει κερδίσει μερικούς πόντους με την απροσδόκητη κίνηση του κατά των νεοναζί».

The post Economist: Η σύλληψη Μιχαλολιάκου θα είναι «ανάσα» για την δημοκρατία; appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα