De Tijd: Η Ελλάδα αποχαιρετά τα «πέτρινα» χρόνια

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα «De Tijd», η χώρα μας φέρεται πως βλέπει φως στην άκρη του τούνελ μετά από έξι χρόνια οικονομικής δυσπραγίας. Στο άρθρο της εφημερίδας, με τίτλο «Η Ελλάδα αποχαιρετά την ύφεση το 2014» αναφέρεται ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός των συντηρητικών και των σοσιαλιστών, βλέπει τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα σταδιακά

να διαλύονται», καθώς προσβλέπει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά «πέτρινα» χρόνια.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αντλεί την αισιοδοξία της από την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, όπως και από την άνοδο του τουρισμού. Μάλιστα τονίζεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος – το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 0,4% του ΑΕΠ στα τέλη του χρόνου και στο 1,6% του ΑΕΠ στα τέλη του 2014 – καθώς οι δανειστές έχουν δεσμευτεί απέναντι στην Ελλάδα για συνέχιση της χρηματοδότησης εάν η χώρα καταφέρει να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.

Για την Ελλάδα, συνεχίζει, η οικονομική βοήθεια θα είναι κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενη γιατί το χρέος της εξακολουθεί να είναι υψηλό. Επισημαίνεται πως η Ελλάδα δείχνει να προτιμά περισσότερο μια μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων παρά μια αναδιάρθρωση του χρέους.

Παράλληλα στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια η τρόικα επέβαλε μια πολιτική σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα, που όμως «στραγγάλισε» την ελληνική οικονομία και οδήγησε το ΑΕΠ σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα ένας στους τρεις Έλληνες να είναι άνεργος. Ωστόσο, σημειώνεται ότι πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική αισιοδοξία. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα βελτιώνονται, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στον πάτο και ως εκ τούτου για πολύ καιρό δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της Capital Economics, Ben May.

Από την πλευρά τους, προσθέτει το δημοσίευμα, οι έλληνες πολίτες δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης καθώς υπάρχει μεγάλη δυσπιστία ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση ότι τα προβλήματα θα εξακολουθούν να υφίστανται όσο καιρό διαρκεί το πρόγραμμα διάσωσης.

The post De Tijd: Η Ελλάδα αποχαιρετά τα «πέτρινα» χρόνια appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα