Citygroup: Ιδού πότε θα ανακάμψουν οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επιτύχουν απόδοση κεφαλαίου άνω του 10% με το τέλος της κρίσης, εκτιμά η Citigroup και προβλέπει ακόμα και επιστροφές κεφαλαίου από τον κλάδο, κατά πάσα πιθανότητα από το 2015-2016.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι το περιβάλλον στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένει ριψοκίνδυνο (λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών, της ποιότητας ενεργητικού, των περιθωρίων και των όγκων), αλλά δείχνει τα πρώτα ελπιδοφόρα σημάδια (ανακεφαλαιοποίηση, ανάκαμψη της

Ευρωζώνης, συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου και βελτίωση των τάσεων).

Η Citigroup θεωρεί ότι ένα αισιόδοξο (“bull”) σενάριο για τον κλάδο είναι πιθανό, αλλά σε καμία περίπτωση εγγυημένο και διατηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στις μετοχές.

Όπως σημειώνει η Citi, η επίτευξη απόδοσης κεφαλαίου άνω του 10% μετά την κρίση είναι εφικτή, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από την κρίση, αυτή κυμαινόταν πάνω από το 20%. Μία ήπια αύξηση του δανεισμού από τα σημερινά επίπεδα του 10-15x στο 20-30x που τυπικά εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, θα βοηθούσε.

Το ελληνικό τραπεζικό περιβάλλον μπορεί να είναι ελκυστικό, καθώς τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα είναι ήπια και οι τέσσερις μεγάλοι παίκτες καλύπτουν το 90% της αγοράς, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες παρεμβάσεις από το κράτος.

Σύμφωνα με το Mewmoney, η βελτίωση της κερδοφορίας και της ποιότητας ενεργητικού θα μπορούσε να μεταφραστεί σε επιστροφή κεφαλαίου, ενδεχομένως από το 2015-2016, σημειώνουν οι αναλυτές.

Παρόλα αυτά, προειδοποιούν ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι γεμάτος με σκαμπανεβάσματα. Η διαδικασία της εξυγίανσης των ισολογισμών είναι πολυετής και εξαρτάται από τη ροή των καταθέσεων καθώς και την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να κορυφώσουν, από τα σημερινά επίπεδα του 20% και οι τράπεζες πρέπει να απεμπλακούν από τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών και των ακριβών προθεσμιακών καταθέσεων και να στραφούν σε φθηνότερες καταθέσεις και χρηματοδότηση μέσω της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα