Πώς να έχεις μία υγιή σχέση;

Η τέλεια σχέση μπορεί να μην υπάρχει, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε για μία υγιή σχέση.

Στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε στον σύντροφό μας είναι η προβολή αυτού που θα θέλαμε να είναι. Γι αυτό και πολλές φορές μετά από λίγο χρονικό διάστημα παρατηρούμε ότι έχει αλλάξει και τον κατηγορούμε για αυτό το γεγονός.

Το μυστικό για επιτυχημένες σχέσεις βρίσκεται στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων. Η πραγματική ποιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις προέρχεται από τα βασικά στοιχεία της επικοινωνίας. Ακούμε συχνά

ζευγάρια να λένε ότι επικοινωνούν ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ τους. Αλλά ειλικρινή επικοινωνία δε νοείται χωρίς κάποια βασικά χαρακτηριστικά.

Βασικά βήματα επικοινωνίας για επίλυση προβλημάτων:

Ανοιχτός διάλογος με χαρακτηριστικά ειλικρίνειας μεταξύ των συντρόφωνΥγιή διαφωνία και αλληλεπίδρασηΔιαδραστική συζήτηση επί των θεμάτων που δυσχεραίνουν τη συζήτησηΕστίαση στο πρόβλημαΣυγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές επίλυσηςΣυμφωνία και επίλυση (ή συμφωνία για την ασυμφωνία)

Σκεφτείτε ότι για να αποκτήσει κάποιος καλή σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό χρειάζεται δουλειά, προσωπική ανάπτυξη και κατάκτηση των δεξιοτήτων διαχείρισης και κατανόησης του εαυτού μας με συνεδρίες συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας.

Όπως όταν χρειάζεται να μάθουμε μία τέχνη για να πιάσουμε δουλειά και να είμαστε καλή σε αυτό έτσι είναι και η σχέση με τον εαυτό μας. Απαιτεί να μάθουμε να έχουμε καλή σχέση με εμάς με το να εκπαιδευτούμε στα εργαλεία και τις τεχνικές που χρειάζεται για αυτό. Κάτι που θα το κουβαλάμε όλη μας τη ζωή. Το πιο σημαντικό μάθημα ίσως.

“Αυτό που μπορεί να κάνει τέλεια την σχέση είναι η αποδοχή των ατελειών του συντρόφου.”

Φανταστείτε τώρα ότι αυτή τη δουλειά που κάνουμε με τον εαυτό μας (και πρώτα με αυτόν εάν όντως επιθυμούμε να αποκτήσουμε ποιοτικές σχέσεις) χρειάζεται να την κάνουμε και με τον συντροφό μας. Τα παραπάνω βήματα θα σας βοηθήσουν σε πρώτο στάδιο να επικοδομήσετε τη σχέση σας.

Μη ξεχνάτε ότι η θεραπεία είναι αυτή που απαιτείται σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζετε έντονες συγκρούσεις μεταξύ σας ή οι συζητήσεις σας δε καταλήγουν κάπου εποικοδομητικά!

Από την Αγγελική Κοσκερίδου Νιάρχου – Διδάκτωρ Φυσικοπαθητικής (Ψυχοθεραπεύτρια)
Πηγή: www.kontasou.com

Keywords
Τυχαία Θέματα