Αποστολή NewsAuto: Όσα είδαμε στο Innovation Lab της Nissan

Το NewsAuto ταξίδεψε στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, για να εξερευνήσει το περίφημο Innovation Lab της Nissan, ένα χώρο που λειτουργεί ως μία καινοτόμος δεξαμενή ιδεών που ίσως να αλλάξουν το μέλλον των αστικών μετακινήσεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΑΛΛΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instagram.com/SeitanF1)

Η σύνδεση είναι εύλογη. Η ιαπωνική εταιρεία

έχει αποδείξει πόση σημασία δίνει στα νέα μυαλά, τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, τη σκέψη… έξω από το κουτί. Και έχει αναδείξει τις ιδέες νεών ανθρώπων με όραμα, μέσω διαγωνισμών όπως το Generation N, το οποίο έκανε πράξη το σλόγκαν της μάρκας «Innovation that Excites» (Καινοτομία που Ενθουσιάζει).

Στη δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του εν λόγω διαγωνισμού στη χώρα μας, «έτρεξε» και ένας διαγωνισμός μέσω του οποίου δύο τυχεροί ψηφοφόροι στην ανάδειξη του νικητή, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει στο Innovation Lab της Πόλης του Φωτός. Οι δυο όμως, έγιναν τρεις, αφού δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την ευκαιρία να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Μία όμορφη λοιπόν Φθινοπωρινή ημέρα, βρεθήκαμε να περπατάμε στους γεμάτους ζωή δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, καθοδόν για το Le Square. Ένας χώρος κοντά στο Pompidou και δίπλα στη στάση Saint-Sebastien-Froissart του μετρό. Μη περιμένετε ένα καινούριο, πομπώδες κτίριο φουτουριστικού design. Μη ξεχνάτε -εμείς το ξεχάσαμε- πως μιλάμε για ένα καινοτόμο χώρο που έρχεται μεταξύ άλλων να καθορίσει νέους τρόπους εργασίας. Να αλλάξει δηλαδή αυτό που υπάρχει ήδη, να το μετατρέψει σε κάτι πιο αποδοτικό.

Έτσι λοιπόν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός πως περνώντας από ένα σκοτεινό σοκάκι βρεθήκαμε στην είσοδο του La Square. Έκτοτε, η διαφορετικότητά του τονιζόταν από το κάθε τι. Η είσοδος δεν είχε security, τυπικότητες αλλά αντί αυτού, λες και ήμασταν ήδη στο εργασιακό μέλλον, δίπλα μας περνούσαν ποδήλατα (!). Αυτός είναι ο βασικός τρόπος μετακίνησης των εργαζομένων και κάποιες φορές με αυτά φτάνουν μέχρι το… γραφείο τους!

Όλα αυτά σε ένα χώρο που τον Μάρτιο του 2017 μεταμόρφωσε μία τεράστια αλλά εγκαταλελειμμένη έκθεση αυτοκινήτου, σε ένα κέντρο καινοτομίας που καθημερινά διερευνάει το μέλλον της κινητικότητας, διευρύνοντας τους ορίζοντες της φίρμας, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη συνεργασία γύρω από νέα είδη επιχειρηματικής οργάνωσης με «συμπαίκτες» από το γαλλικό επιχειρηματικό – και όχι μόνο – «οικοσύστημα».

Κοινώς, η Nissan ανοίγει την πόρτα σε ανήσυχα πνεύματα που ξύνουν το κεφάλι τους για να βρουν λύσεις κυρίως σε θέματα που αφορούν αστικές μετακινήσεις. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως δεν αφορά μόνο start ups που εστιάζουν σε αυτόν τον τομέα αλλά και σε παράλληλα σύμπαντα που παρότι μπορεί σήμερα να μη πηγαίνουν χέρι-χέρι με την αυτοκίνηση και τις μετακινήσεις, δεν ξέρεις πως μπορεί να διασταυρωθούν οι δρόμοι σου αύριο.

Και πέραν αυτού, μπορεί στα μέρη μας να έχουμε συνηθίσει ο μέτριος να τραβάει προς τα κάτω τον ικανό, όμως στη Nissan ακολουθούν το δόγμα που λέει πως ο πανέξυπνος, ίσως κάνει ακόμα καλύτερο τον ικανό που απλά θα δουλεύει δίπλα του. Έτσι λοιπόν οι νεοφυείς επιχειρήσεις δουλεύουν σε έναν ενιαίο χώρο, συχνά χωρίς καν διαχωριστικά – ανάλογα φυσικά και πόσο «φασαριόζικος» είναι ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Σσσσσςςςς! Κάποιος κάνει… reset!

Κεντρικά συναντά κανείς ένα σαλόνι που εν μέσω διαλείμματος οι εργαζόμενοι κοινωνικοποιούνται, χώρος… ανάπαυσης, για έναν σύντομο υπνάκο που μπορεί να ξεκουράσει και να κάνει reset σε ένα κουρασμένο μυαλό, στις κουζίνες η ανακύκλωση είναι σε πρώτο πλάνο ενώ υπάρχουν κοινόχρηστα μηχανήματα και χώροι όπου μπορούν να γίνουν παρουσιάσεις ή να «δουλευτούν» projects. Έτσι μία ιδέα που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να έμενε στο ράφι ελλείψει πόρων ακόμα και για να παρουσιαστεί σωστά, τώρα έχει μία ελπίδα.

Μετά από μία απλή ξενάγηση μάθαμε κι εμείς πολλά, βλέποντας για παράδειγμα την έξυπνη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στο innovation lab της Nissan σχετικά με το πως να δουλέψεις μία ιδέα, απλά, οικονομικά αλλά έξυπνα εργαλεία για να προκύπτει βροχή ιδεών γύρω από ένα αντικείμενο, σε μία συνεχή αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αυτόν που παρουσιάζει για παράδειγμα μία εφαρμογή και την υπόλοιπη ομάδα που τη διανθίζει ή την αλλάζει βήμα-βήμα βάσει συνολικής σκέψης.

Δεν ρωτήσαμε για ωράρια αλλά όλα όσα βλέπαμε γύρω μας, φώναζαν πως είχε δημιουργηθεί ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τυπικότητες και πολιτικά ορθούς περιορισμούς, όπου μπορεί να ανθίσει η καινοτόμος σκέψη, οι εκεί εργαζόμενοι ή εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες να δουλεύουν με τη μέγιστη αποδοτικότητα αλλά ευχάριστα, χαμογελαστά, απαλλαγμένοι από πίεση, εστιασμένοι μόνο στον στόχο.

Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν κάθε εργασιακό περιβάλλον ήταν κάπως έτσι. Αν κάθε ανήσυχο πνεύμα έβρισκε το ελεύθερο πεδίο να αφήσει την ευρηματικότητα του οργιάσει, γεννώντας ιδέες που μπορούν να αλλάξουν το δικό μου και το δικό σου αύριο;

Ίσως αυτά να σας φαίνονται ρομαντικά ή ακόμα και ουτοπικά λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες του παιχνιδιού στους οποίους εμείς στα μέρη μας είμαστε συνηθισμένοι. Όμως μετά από μία απλή ξενάγηση και μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση, μπορούμε να σας πούμε πως οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν. Και μέσω του Innovation Lab η Nissan δεν θέλει απλά να παίξει με το νέο rule-book, θέλει να το διαμορφώσει.

Όπως έδειξε το δρόμο στην ηλεκτροκίνηση στην καθημερινότητά μας, μέσω του ηλεκτρικού Leaf, που άλλαξε τα δεδομένα σε σχέση με τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τα επιβατικά οχήματα. Όμως το ταξίδι μας στον κόσμο δημιουργίας του καλύτερου αύριο, δεν σταμάτησε εκεί.

Ακριβώς όπως λειτουργεί το Κέντρο Καινοτομίας «ξεθάβοντας» ιδέες τόσο εντός, όσο και εκτός των δραστηριοτήτων της αυτοκινητοβιομηχανίας, λειτουργεί κι ένας ακόμα χώρος που βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια: η NUMA.

Πρόκειται για έναν κορυφαίο «επιταχυντή» start-up που δημιούργησε το πρόγραμμα καινοτομίας CityMakers και στοχεύει στον πειραματισμό λύσεων που θα επιταχύνουν τη μετάβαση σε μία ευέλικτη και βιώσιμη κινητικότητα. Εκεί οι «συμπαίκτες» είναι πολλοί και ο στόχος πιο εξειδικευμένος. Όμως τα ερωτήματα που καλούνται να βρουν απάντηση είναι ξεκάθαρο πως αφορούν αν όχι το τώρα, το κοντινό αύριο.

Για παράδειγμα, με ποιους τρόπους μπορούν οι επιβάτες ενός οχήματος να έχουν την πιο ευχάριστη δυνατή εμπειρία στις μετακινήσεις τους, ειδικά τώρα που η αυτόνομη οδήγηση μας χτυπάει την πόρτα; Πως μπορούν να αναπτυχθούν τα ηλεκτρικά οχήματα, οι τεχνολογίες που περικλύουν αλλά και η σχετική υποδομή σε αστικές περιοχές; Πως μπορούν να βελτιωθούν οι υπηρεσίες κινητικότητας; Να αξιοποιηθούν αχρησιμοποίητα οχήματα; Ή να αναπτυχθούν πλατφόρμες κοινής χρήσης ενός αυτοκίνητου από πολλούς ενδιαφερόμενους;

Αυτά είναι απλά ερωτήματα που όσο η ζωή στις μεγαλουπόλεις γίνεται ολοένα και πιο ανυπόφορη, καλούνται να απαντηθούν. Οι μετακινήσεις μας πρέπει να γίνουν πιο απλές, πιο οικονομικές, πιο πράσινες. Παρότι εδώ στην Ελλάδα ακόμα βρισκόμαστε θαρρείς έτη φωτός μακριά από καινοτόμα βήματα όπως αυτά που κάνει η Nissan στο Παρίσι, η αλλαγή της αστικής κινητικότητας έρχεται. Και το Innovation Lab της ιαπωνικής εταιρείας μας οδηγεί λίγο πιο γρήγορα σε αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα