Diesel: Αρνητικό ρεκόρ στις Ευρωπαϊκές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου

Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη, με το diesel να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ έναντι της βενζίνης αλλά και των εναλλακτικών μορφών καυσίμου.
ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ ([email protected])

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα πωλήθηκαν στην Ευρώπη 1,12 εκατομμύρια καινούργια αυτοκίνητα, ένα νούμερο μειωμένο κατά 343.000 αυτοκίνητα (-23,4%) σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα.

Η πτώση αυτή οφείλεται

κυρίως στη νέα μέτρηση κατανάλωση και ρύπων WLTP σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωμένα να πιστοποιούνται πλέον όλα τα νέα αυτοκίνητα, με την όλη διαδικασία να έχει δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις παραγωγής.

Στη μάχη των καυσίμων, το diesel συνεχίζει την μεγάλη πτώση του στις πωλήσεις του έτους, αφού τον Σεπτέμβριο σημείωσε ένα από τα μικρότερα μερίδια πωλήσεων στην ιστορία της αυτοκίνησης.

Ειδικότερα, μόνο το 33% από τα 1,12 εκατομμύρια αυτοκίνητα που πωλήθηκαν τον περασμένο μήνα στην Ευρώπη ήταν πετρελαιοκίνητα, σε αντίθεση με τη βενζίνη που είδε τις πωλήσεις της να αφορούν στο πολύ υψηλό μερίδιο του 58%. Συγκριτικά με τον περσινό Σεπτέμβριο, βλέπουμε ότι το diesel από το 42% που βρισκόταν έπεσε στο 33% φέτος, ενώ η βενζίνη αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες (πέρυσι ήταν στο 51%).

Έχει πολύ ενδιαφέρον τέλος να σημειώσουμε ότι τον Σεπτέμβριο τα ηλεκτρικά, υβριδικά και plug-in υβριδικά μοντέλα εμφάνισαν το υψηλότερο μερίδιό τους στην ιστορία της ευρωπαϊκής αγοράς, παρότι το νούμερο παραμένει χαμηλό (7,9% επί των πωλήσεων, 85.300 μονάδες). Εξ αυτών, τα 51.200 αυτοκίνητα ήταν υβριδικά (+18%), τα 13.600 plug-in υβριδικά (-17%) και τα 18.000 αμιγώς ηλεκτρικά (+26%).

Keywords
Τυχαία Θέματα