ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

Στις αρχές του 2014 τοποθετεί την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι εφικτή η υποχώρηση της ανεργίας στο 10% μέχρι το τέλος της τετραετίας. 

Μιλώντας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και η «συνεχής» επαναδιαπραγμάτευση έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης την τετραετία, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και νωρίτερα, υπό την προϋπόθεση ότι «θα νικήσουμε τις αντιστάσεις του παλιού που πεθαίνει, θα δείξουμε προς τα έξω ότι κάτι

έχει αλλάξει και θα αποφύγουμε εσωτερικές έριδες και μικροκομματικές τριβές». Αναφέρθηκε, ωστόσο, και στους ξένους αξιωματούχους που δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και τους χαρακτήρισε «υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας».

Παρά τα μηνύματα από το εξωτερικό, ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό, ενώ έκανε αναφορά και στην επιθυμία μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Όσον αφορά στη «στρατηγική» της κυβέρνησης, είπε πως η κυβέρνηση θα δείξει πρώτα ότι σέβεται τους στόχους, μετά ότι μπορεί να εφαρμόσει όσα πρέπει για να τους πιάσει και ύστερα να δείξει στους εταίρους ότι κάποια από τα μέτρα πρέπει να αλλάξουν.

Σχολιάζοντας τις νέες δυσμενείς εξελίξεις στην ευρωζώνη, υποστήριξε ότι αυτή τη φορά στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκονται άλλες χώρες και η Ελλάδα δέχεται τους κραδασμούς.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα με την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως όσοι τον επικρίνουν επειδή δεν προχωρά τώρα την επαναδιαπραγμάτευση, επιδιώκουν σύγκρουση με τους εταίρους και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση της Χαλυβουργίας (υποστήριξε πως όσοι στήριζαν την απεργία οδηγούσαν τους εργαζόμενους στην ανεργία), αλλά και στη δράση «κουκουλοφόρων».

Τέλος, επανέλαβε όσα είχε πει παλαιότερα περί αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, ανακήρυξης ΑΟΖ, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό θα γίνει «συναινετικά».

«Το μόνο δικαίωμα που δεν έχουμε είναι να αποτύχουμε γι’ αυτό και θα πετύχουμε», τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα