Υπέρ του Grexit η… Ρόζα Λούξεμπουργκ

Το συμπέρασμα της έρευνας του ινστιτούτου, που υπογράφουν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΗ Χάινερ Φλάσμπεκ και ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας, είναι πως για να επιζήσει η Ε.Ε. θα πρέπει να επιτραπεί η έξοδος κρατών από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η λιτότητα όχι μόνο απέτυχε, αλλά απειλεί την Ευρώπη με αδιέξοδο. «Σσε περίπτωση που εφαρμοστεί το πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία και στη Γαλλία και την Ιταλία, τότε η Ευρώπη θα οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή», ανέφερε ο Χ. Φλάσμπεκ.

Οι δύο οικονομολόγοι προτείνουν αλλαγή πλεύσης, είτε μέσω σημαντικών μισθολογικών αυξήσεων στη Γερμανία για ένα μεγάλο διάστημα, δηλαδή για τα επόμενα 10-15 χρόνια, είτε η παροχή του δικαιώματος στις χώρες που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος να βγουν από τη νομισματική ένωση, χωρίς όμως βγουν από την Ε.Ε.

Ο Κ. Λαπαβίτσας επιμένει ότι το σοκ αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη το 2010 θα ήταν μικρότερο από αυτό που βιώνει σήμερα.

«Αυτοί που νομίζουν ότι η έξοδος δεν είναι εφικτή, δεν έχουν παρά να δουν την Κύπρο, στην ουσία η τρόικα εφάρμοσε εκεί μέτρα που κάνουν την έξοδο εφικτή», δήλωσε. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για του περιορισμούς στην κίνηση των τραπεζικών καταθέσεων. Παράλληλα, επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδιαπραγματευτεί το χρέος της.

Το Κόμμα της Αριστεράς, από το 2010 καταψηφίζει στη γερμανική Βουλή τα δανειακά προγράμματα προς την Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι είναι αναποτελεσματικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα