Ξεκινά απότομα η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία

Σήμερα Δευτέρα οι Ιταλοί περιμένουν την αντίδραση που θα επιφυλάξουν οι αγορές στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τους. Οι εκλογές, οι οποίες φαίνεται ότι θα γίνουν είτε στις 17 είτε στις 24 Φεβρουάριου, επισπεύστηκαν από την κίνηση του PdL να αποσύρει την στήριξή του στην κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μόντι με τον κίνδυνο να αναζωπυρωθεί η πίεση στα ιταλικά ομόλογα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

δίνουν ελάχιστες ελπίδες στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επιστρέψει στην πρωθυπουργία, ενώ σύμφωνα με το Reuters, το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, δείχνει να έχει σημαντικό προβάδισμα, χωρίς όμως να θεωρείται εξασφαλίσιμη η αυτοδυναμία.

Από την πλευρά του, ο Μάριο Μόντι έχει επιβάλει σκληρή δημοσιονομική πολιτική με σκοπό η Ρώμη να αποφύγει την διάσωση από τους μηχανισμούς στήριξης. Η λιτότητα και οι αλλαγές στα εργασιακά έχουν αρχίσει να «εξουθενώνουν» τους Ιταλούς που ζουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις μιας οικονομίας που στερείται προοπτικών… Ο προεκλογικός αγώνας ενδεχομένως να επαναφέρει την αβεβαιότητα για το αν η Ρώμη θα συνεχίσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και ίσως επιφέρει, συνεπώς, νέο κύμα «σφυροκοπήματος» των ιταλικών σπρέντ. «Οι αγορές; Θα δούμε τι θα κάνουν» είπε, ενδεικτικά, ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για τον αντίκτυπο της κυβερνητικής κρίσης στο άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα.

Τι θα κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας.

Όσον αφορά στην κεντροαριστερά, ο ηγέτης της και υποψήφιος για την πρωθυπουργία Πιερλουίτζι Μπερσάνι επισήμανε πως η ανακοίνωση της πρόθεσης Μόντι για άμεση παραίτηση δείχνει μεγάλη αξιοπρέπεια. Σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) προηγείται με 16 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Λαού της Ελευθερίας.

Ο Μπέμπε Γκρίλο, ο οποίος έχει σημειώσει θεαματική άνοδο τους τελευταίους μήνες επωφελούμενος από την οργή και την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τη λιτότητα και την παραδοσιακή πολιτική τάξη.

Ο δε Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπαίνει στην προεκλογική εποχή με το ρίσκο να διασπάσει την κεντροδεξιά, καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας και επιτιθέμενος ξανά στους δικαστές.

Ανησυχεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ για την κατάσταση στην Ιταλία

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, σύμφωνα με συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung: «Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας». Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του πρώην και του σημερινού πρωθυπουργού της Ιταλίας, ο επικεφαλής του ΕΜΣ θεωρεί ότι είναι σημαντικό η Ρώμη να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία προς το συμφέρον της Ιταλίας, αλλά και της ευρωζώνης.

Το Σάββατο, ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την αμετάκλητη απόφασή του να παραιτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού,

Keywords
Τυχαία Θέματα