Ξανά στον «πάγο» ο φόρος ακινήτων

Στις 5 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί όπως όλα δείχνουν το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται τόσο σε νομοτεχνικές βελτιώσεις των διατάξεων καθώς και στην προσθήκη διατάξεων που αφορούν στο κώδικα φορολογικής απεικόνισης συναλλαγών αλλά κυρίως στις αιτιάσεις της τρόικας για την εισπραξιμότητα του φόρου.

Οι επικεφαλής της τρόικας αμφισβητούν ότι θα εισπραχθεί το 2014 ποσό 2,65 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων (σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο που είδε το φως

της δημοσιότητας) ενώ ακόμα δεν έχουν καθοριστεί μέτρα διαρθρωτικού χαρκακτήρα που να επιτρέπουν τη μείωση των βεβαιωθέντων φόρων (όπως είχαν ζητήσει οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ). Συγκεκριμένα αναζητούνται μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ. Τα 200 θα προέλθουν από την περικοπή κατά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 200 θα καθοριστούν την ερχόμενη Τρίτη με την άφιξη των πιστωτών της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος φόρος στα ακίνητα θα καταβληθεί από τον Ιούλιο του 2014 και σε έξι μηνιαίες δόσεις . Το 2015 ο φόρος θα καταβληθεί σε 9 δόσεις.

Το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων, με βάση το τελευταίο σενάριο, προβλέπει την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.).

Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα