Ξανά μετανάστες στη Γερμανία

Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.make-it-in-germany.com οι αναζητούντες εργασία έχουν τη δυνατότητα ήδη από την πατρίδα τους να πάρουν τις πρώτες κατατοπιστικές πληροφορίες για προσφερόμενες θέσεις εργασίας στην Γερμανία.

Μέχρι σήμερα περίπου 1,7 εκατομ. άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τη σχετική ιστοσελίδα.

Επιπλέον υπάρχει το δίκτυο EURES, δηλαδή η ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα, καθώς τα γραφεία υποδοχής (Welcome Center).

Με τη βοήθεια των τελευταίων επιχειρείται η παροχή χρήσιμων πληροφοριών

και εγγράφων με σκοπό τον περιορισμό ταλαιπωρίας των μεταναστών, καθώς πληθαίνουν τα φαινόμενα γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, δεν λείπουν ακόμη και μεμονωμένες πρωτοβουλίες γερμανικών πόλεων, για την κάλυψη των εργασιακών κενών στις βιοτεχνίες της περιοχής τους. Οι πολιτικοί σε συνεργασία με τοπικούς επιχειρηματίες προχωρούν σε ενεργή αναζήτηση εργαζομένων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση της μικρής πόλης Λίνγκεν στην Κάτω Σαξονία, η οποία παρέλαβε λίστα ανέργων Ισπανών από την πόλη Σαλτ της Καταλονίας.

Το μεταναστευτικό κύμα προς τη Γερμανία μεγαλώνει, κυρίως από πολίτες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ιδιαίτερα καταρτισμένους και με πτυχία, που αναζητούν δουλειά.

Σύμφωνα με την DW, περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες στη Γερμανία κατέγραψε για το 2012 η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Ο αριθμός των Ισπανών, Ελλήνων και Πορτογάλων που ήρθαν στη χώρα διπλασιάστηκε συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έχουν στα χέρια τους έναν τίτλο ανώτατης σχολής, ένα μεταπτυχιακό ή ένα πτυχίο τεχνικής σχολής, όπως καταγράφεται σε πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα