Βρούτσης: «Μεταρρυθμιστική τομή το ΚΕΑΟ»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «συνιστά την πρώτη ουσιαστική - οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει με ενιαίο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο, το ζήτημα της είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών από όλα τα Ταμεία».

Στόχος, σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση είναι «η ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης καθώς μέχρι τώρα σχετικά με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών- επικρατούσε διάχυτα η αντίληψη της μη συμμόρφωσης και της ασυνέπειας, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας».

Επίσης,

«η δημιουργία και η εμπέδωση ασφαλιστικής συνείδησης καθώς και μιας νέας κοινωνικής αντίληψης, μιας νέας αρχής για το ασφαλιστικό σύστημα».

Μέχρι τις 31.7.2014 είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 10.472.769.238,72 ευρώ από συνολικά 213.234 οφειλέτες. Το συνολικό ποσό οφειλής, που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ωστόσο και παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, αντιστοιχεί σε 586.613.274,65 ευρώ και αφορά 16.084 αποφάσεις.

Από το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών από την ημερομηνία ένταξης τους μέχρι και τις 4.8.2014, το 17% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και μετά, ενώ το 83% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και παλαιότερα.

«Τα ποσοστά αυτά αποκαλύπτουν ανάγλυφα, ότι σήμερα διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις της ασυνέπειας και το τίμημα της ανευθυνότητας, που αναπτύχθηκε κυρίως στην περίοδο της "ευημερίας"», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα