«Βρείτε τα για να πάρετε τη δόση» το τελεσίγραφο της τρόικας

Μετά την άτυπη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών το μήνυμα προς την Ελλάδα ήταν «κλείστε όλα τα εκκρεμή θέματα για να πάρετε την επόμενη δόση».

«Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σοιμπλε.

«Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει περισσότερες δεσμεύσεις, προκειμένου να εκταμιευθεί

η επόμενη δόση», τόνισε επίσης σε αυστηρό ύφος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε διεμήνυσε πως δεν ελήφθησαν αποφάσεις στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης, ενώ τάραξε περισσότερο ακόμη τα νερά, σημειώνοντας πως δεν αναμένει την έκθεση της τρόικας πριν τις 11 ή 12 Νοεμβρίου.

«Είναι απίθανο το Eurogroup να λάβει την τελική έκθεση της τρόικας πριν τις 11 ή 12 Νοεμβρίου», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Το Eurogroup θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει τις αναγκαίες διαδικασίες που σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα» δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«H Aθήνα πρέπει να κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα», τόνισε, για να προσθέσει πως η «ελληνική κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιήσει άμεσα τη συμφωνία με την τρόικα».

«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προτού υπάρξει συμφωνία για τη μελλοντική χρηματοδότησή της», επισήμανε.

“Οι συζητήσεις Ελλάδας και τρόικας απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ολοκληρωμένες”, έσπευσε να προσθέσει.

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Eurogroup βάσει του οποίου, η Ελλάδα καλείται να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, προκειμένου στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου οι Ευρωπαίοι να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

«Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θα συζητήσει εκτενώς το ελληνικό ζήτημα» τονίζεται επίσης στο προσχέδιο των συμπερασμάτων.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ σε πολιτικό επίπεδο, όπερ σημαίνει επί της ουσίας πως δεν θα κρίνει την καταβολή ή μη της δόσης η έκθεση της τρόικας.

Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα prior actions που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει επίσης το προσχέδιο των συμπερασμάτων της σημερινής τηλεδιάσκεψης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πριν το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup στις 8 Νοεμβρίου, αν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικα.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα» είχε ανακοινώβσει το πρωί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις ένα 24ωρο μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η Κομισιόν επεσήμανε δια στόματος του Σιμόν Ο’ Κόνορ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν,ότι περιορίζονται τα ανοικτά ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές, δίνοντας σήμα ότι πλησιάζει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα