«Βουτιά» στα ελληνικά προϊστορικά τοπία

17:06 4/8/2014 - Πηγή: Matrix24

«Το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο είναι οι ελληνικές θάλασσες, όπου υπάρχουν περισσότερα από 1.500 ναυάγια και η διερεύνηση αυτού του πλούτου διευρύνει τους ορίζοντες της ιστορίας μας και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε περισσότερο την προέλευσή μας» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της αποστολής.

Ο υπουργός Πολιτισμού, αφού καλωσόρισε «στην πιο ανεξάντλητη πηγή καυσίμου του πλοίου, που είναι η Ελλάδα και ο ήλιος της» τον καπετάνιο Gérard D'Aboville, τον πρύτανη του

Πανεπιστημίου της Γενεύης Jean-Dominique Vassalli και τον διευθυντή του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Lorenz Baumer, τόνισε: «Εκατό χρόνια πριν, ο Φρεντ Πουασονά και ο Ντάνιελ Μπόβι από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ήρθαν στην Ελλάδα και ανακάλυψαν τα ύψη και τις κοιλάδες της. Ο Πουασονά ήταν ο πρώτος που πάτησε τον Μύτικα και μέσα από τις 7.000 φωτογραφίες του γνώρισε την Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έναν αιώνα μετά, πάλι οι Ελβετοί φίλοι μας, μας βοηθάνε να ανακαλύψουμε τις υποθαλάσσιες κοιλάδες της, ξεκινώντας από το Φράγχθι της Αργολίδας, όπου πολύ βάσιμα περιμένουμε σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και σπουδαία αρχαιολογικά πορίσματα που αφορούν την προϊστορία της Ελλάδας, τη Νεολιθική Περίοδο».

Το σπήλαιο «Φράγχθι», στα βόρεια του κόλπου της κοιλάδας της Αργολίδας, θεωρείται ως ιδανικός τόπος για τη μελέτη υποθαλάσσιων προϊστορικών τοπίων, καθώς κατοικήθηκε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, επισήμανε ο Julien Beck, ερευνητής του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και επικεφαλής της αποστολής Terra Submersa. Σε αυτόν τον χώρο οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πιθανό να εντοπιστούν ίχνη από τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό.

O καπετάνιος του MS, Tûranor PlanetSolar, αναφέρθηκε στις δυνατότητες του ηλιακού καταμαράν, το οποίο ναυπηγήθηκε μετά από 14 μήνες δουλειάς στο Κίελο της Γερμανίας και στις 4 Μαΐου 2012, μετά από 584 ημέρες και περισσότερα από 60.000 χιλιόμετρα πλεύσης, ολοκλήρωσε τον πρώτο περίπλου της γης, που πραγματοποιήθηκε μόνο με την ενέργεια του ήλιου. Το σκάφος χρησιμοποιεί για την κίνησή του ηλιακή ενέργεια, που συλλέγεται από ηλιακά πάνελ εμβαδού 512 τετραγωνικών μέτρων που τροφοδοτούν έξι συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη, έως σήμερα, κινητή μπαταρία στον κόσμο για μη στρατιωτική χρήση. Όταν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, το σκάφος μπορεί να πλεύσει έως και 72 ώρες στο απόλυτο σκοτάδι. Το PlanetSolar θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, για τη διεξαγωγή γεωφυσικών μετρήσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναδομήσουν την τοπογραφία των πρώην παράκτιων περιοχών και να εντοπίσουν πιθανά ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η αποστολή Terra Submersa, πριν την έναρξη του καθαρά ερευνητικού έργου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 22 Αυγούστου, θα επισκεφτεί έως τις 8 Αυγούστου τα λιμάνια της Ερέτριας, του Πειραιά και του Ναυπλίου, ώστε να ενημερώσει και να προωθήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου της Γενεύης στον Αργολικό Κόλπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα