Βουλγαρία: Διαδηλώσεις ενάντια στην διαφθορά και την φτώχεια

22:32 3/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, περισσότεροι από 7.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με μια εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου, διαδήλωσαν το πρωί κρατώντας πανό που έγραφαν είτε «Οι μαφιόζοι στη φυλακή» είτε «Είναι πολλοί, είναι πλούσιοι, είναι αλαζόνες, αλλά δεν θα κρατήσουν πολύ». Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό μπροστά στη Βουλή που έγραφε: «Η εξουσία

στους πολίτες, κάτω η Μαφία». Ο νομικός Ιβάν Χριστόφ, ενεργός διαδηλωτής, δήλωσε πως «επιτροπές πολιτών αρχίζουν να συγκροτούνται στις συνοικίες για να αντικαταστήσουν τα διεφθαρμένα κόμματα».

Και εξήγγειλε ότι αντικυβερνητική διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί και την Τετάρτη μπροστά από τη Βουλή «για να την εμποδίσουμε να διαλυθεί προτού τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο ώστε να δώσει ίσα δικαιώματα στα κόμματα και στις οργανώσεις πολιτών», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε άλλο σημείο της πόλης, 3.000 υπερ-εθνικιστές διαδήλωναν σήμερα το απόγευμα με αίτημα «Δώστε μας τη Βουλγαρία». Επίσης, ο πρόεδρος του εξτρεμιστικού κόμματος Ατάκα, Βόλεν Σίντεροφ, δήλωσε πως «η Βουλγαρία έχει αποικιοποιηθεί» και κάλεσε «να τεθούν τα συμφέροντα της Βουλγαρίας πάνω από εκείνα των Βρυξελλών».

Στη Βάρνα (ανατολικά), περίπου 20.000 διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του δημάρχου Κίριλ Γιορντάνοφ, τον οποίο κατηγορούν ότι είναι υπό την επιρροή ενός οικονομικού ομίλου που “βασιλεύει σαν κύριος” και “κατέστρεψε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση BNT.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει παραιτηθεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, από τις 20 Φεβρουαρίου υπό την πίεση των διαδηλώσεων στους δρόμους και ο πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, τις επόμενες δέκα μέρες θα διαλύσει την Βουλή ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 12 Μαΐου.

Πάντως, σήμερα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο λόγω υπέρτασης, αν και είχε πάρει εξιτήριο μόλις στις 28 Φεβρουαρίου έπειτα από μια πρώτη εισαγωγή στις 25 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα