Βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος…

Και όμως θεωρητικά για λογαριασμό της  Αθήνας θα μπορούσαν να διαγραφούν έως και 95 δισ. ευρώ χρέους!

Πως; Υπάρχουν τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό αυτό σήμερα έχει «φορτωθεί» στο δημόσιο χρέος, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να «θεωρηθεί» υποχρέωση των ίδιων των τραπεζών.

Για να προχωρήσει όμως ένα τέτοιο σχέδιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συσταθεί και να λειτουργήσει η Ενιαία Τραπεζική Αρχή, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2013.

Επιπλέον, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την διαγραφή των 50 δισ. από το δημόσιο χρέος, με ταυτόχρονη «μεταφορά» τους στις πλάτες των τραπεζών,  η Ελλάδα θα πρέπει «να δείξει καλή διαγωγή».

Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβρισκε και τον τρόπο να ξεπεράσει τις «αγκυλώσεις» της θα ήταν δυνατό να διαγραφούν από τον επίσημο τομέα άλλα 35-45 δισ. ευρώ χρέους: Πρόκειται για ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοραστεί στο 30% -40% της αξίας τους και η Φραγκφούρτη πολύ απλά θα μπορούσε να τα «επιστρέψει» στην τιμή αγοράς, χωρίς να περιμένει να αποκομίσει κέρδη.

Δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο ακούγονται, αλλά είναι δυνατά εφόσον υπάρχει αποφασιστικότητα: Και αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να δείξεις τέτοια. Πολύ απλά γιατί προηγούνται οι …ισορροπίες. Και όπου ισορροπίες βάλε και γερμανικές εκλογές. Και μάλλον φαντάζει δύσκολο να εξηγήσεις τώρα στον Γερμανό φορολογούμενο πως το δάνειο που έδωσε στην Ελλάδα θα «κουρευτεί» εκ των πραγμάτων: Γιατί εάν το συνεταιράκι του στην Ένωση δεν αντέξει…θα πέσει και ο ίδιος!

Όπως και να έχει ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικού κενού θα υπάρξει μετά από ενάμιση περίπου χρόνο το 2014. Και τότε θα έχουν περάσει οι κρίσιμες εκλογές στην Γερμανία. Κατά συνέπεια, τώρα είναι ίσως περισσότερο εύκολο να βρεθεί μια απάντηση στο πρόβλημα που δεν θα απαιτεί άμεσες «λύσεις», αλλά θα παραπέμπει σε οριστικές αποφάσεις για το τέλος του 2013.

Κάτι τέτοιο ίσως να διευκολύνει από πολλές απόψεις καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έχουν αλλάξει οι συνολικές συνθήκες στην Ευρωζώνη και θεσμικά και οικονομικά με αποτέλεσμα να επηρεασθούν τα οικονομικά αποτελέσματα στην Ελλάδα θετικά.

Υπό αυτή την έννοια, γρήγορα θα καταλάβουμε εάν απλώς δεν βλέπουν το δάσος ή κάνουν πως δεν το βλέπουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα