Βενιζέλος: Στις Κάννες μας ζήτησαν σχέδιο εξόδου από το ευρώ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα, αποκάλυψε ότι το βράδυ των Κανών ζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών να μείνουν μετά τη σύσκεψη για να ετοιμάσουν το σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Εγώ αρνήθηκα να το κάνω», είπε.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε πως υπήρχε και έτερο σχέδιο, το οποίο μάλιστα είχε ετοιμαστεί στην Ελλάδα. «Εάν σας δώσω το σχέδιο που είχαμε ετοιμάσει εμείς, εδώ στην Ελλάδα,

με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε περίπτωση αποτυχίας του κουρέματος, του PSI, αν δεν πήγαινε καλά το PSI, που απήλλαξε τη χώρα από 185 δις. ευρώ σε πραγματική αξία, σε καθαρή παρούσα αξία 80% του ΑΕΠ. Τι θα συνέβαινε εκείνο το βράδυ ξέρετε; Ποιο ήταν το σενάριο; Τι σημαίνει το σενάριο κλείνουν οι τράπεζες, δεν μπορείς να πάρεις λεφτά από τα μηχανήματα παρά λίγα ευρώ;», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να εξηγήσει το κλίμα υπό το οποίο γινόταν η διαπραγμάτευση εκ μέρους της Ελλάδας εκείνη την εποχή.

Ο Ευαγγ. Βενιζέλος είπε ότι ήταν «εθνικό καθήκον να «σκοτώσουμε» το δημοψήφισμα για το ευρώ», εξηγώντας τη δήλωση που έκανε ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου 2011, επιστρέφοντας από τις Κάννες, με την οποία αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τρεις μέρες πριν, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είχε χαρακτηρίσει «εθνικά λυτρωτικό» το δημοψήφισμα. Όπως διευκρίνισε αυτό που είπε, ήταν ότι «είναι εθνικά λυτρωτικό όλο το σχήμα όπως διαμορφώνεται».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ακόμα ότι ο κ. Παπαδήμος επιβλήθηκε ως πρωθυπουργός και αυτοί που τον επέβαλαν ήταν «στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί κύκλοι».

Στις Κάννες, όπως είπε, την πρωτοβουλία είχαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και χαρακτήρισε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ως «ασφυκτική». Το ερώτημα που τέθηκε από τους Ευρωπαίους, ανέφερε επίσης, ήταν ότι ή δεν θα γίνει το δημοψήφισμα ή αν γίνει τα ερώτημα που πρέπει να τεθεί θα έπρεπε να είναι «εντός ή εκτός ευρώ».

Χαρακτήρισε «αστεία» τη θεωρία ότι ο κ. Μπαρόζο «έχει άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα» και διέψευσε ότι, τον Ιούνιο του 2011, ο κ. Παπανδρέου παρέδωσε την πρωθυπουργία στον κ. Σαμαρά. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπανδρέου, «διαπραγματεύτηκε με τον κ. Σαμαρά συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό».

Υποστήριξε τέλος, ότι είναι «παιδαριώδεις ιστορίες», όσα ακούγονται περί αποχώρησής του από τα πολιτικά πράγματα της χώρας, για να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα