Β. Κορέα: Στις θέσεις τους παραμένουν οι ξένοι διπλωμάτες

21:43 6/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Ωστόσο οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν προτίθενται να αποσύρουν αμέσως το προσωπικό τους από την Βόρεια Κορέα. Ορισμένες εκτίμησαν πως η πίεση των βορειοκορεατικών αρχών είναι ένα στρατήγημα για να αυξηθεί η διεθνής ανησυχία γύρω από την κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

Οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βόρεια Κορέα (Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία,

Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχική Δημοκρατία, Βουλγαρία) συναντήθηκαν σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ για να συζητήσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο πολλοί εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών των επτά αυτών χωρών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη συνάντηση.

«Η πλειονότητα των ξένων κυβερνήσεων θεωρούν το βορειοκορεατικό μήνυμα ως μέσο αναμόχλευσης της έντασης στη βορειοκορεατική χερσόνησο», δήλωσε νοτιοκορεάτης αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη σκέπτονται την εκκένωση. Τα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα «παραμένουν δεσμευμένα στην ανθρωπιστική εργασία τους και στην εργασία για την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Μάρτιν Νεζίρσκι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η πρόσβαση στο δια-κορεατικό βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ παρέμεινε αδύνατη και σήμερα, καθώς η Βόρεια Κορέα αρνείται από την Τετάρτη την είσοδο στις εγκαταστάσεις των Νοτιοκορεατών που πηγαίνουν εκεί καθημερινά για να εργαστούν.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, πολλά νοτιοκορεατικά φορτηγά που έχουν επιφορτιστεί με τον ανεφοδιασμό των εγκαταστάσεων αναγκάστηκαν να επιστρέψουν. Έπειτα από την αναχώρηση 92 νοτιοκορεατών εργαζομένων στο συγκρότημα παραμένουν ακόμη 516 νοτιοκορεάτες υπήκοοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα