Τριακόσιοι πανεπιστημιακοί εναντίον του φασισμού

Σε ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προσπάθειες του φασισμού να μπει στα σχολεία, με αφορμή τη δίωξη που υπέστη νηπιαγωγός από τη Λευκάδα επειδή τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου κρέμασε στην τάξη  όχι μόνο τις ελληνικές, αλλά και τις αλβανικές σημαίες που είχαν ζωγραφίσει μαθητές.

«Εμείς, οι υπογράφοντες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε σε εσάς, ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, αλλά και σε κάθε δημοκρατικά

σκεπτόμενο πολίτη, και να εκφράσουμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας για τον απροκάλυπτο πλέον ρατσισμό και για τον υφέρποντα φασισμό, που απειλούν να εισέλθουν και στην εκπαίδευση», σημειώνουν.

«Προσπάθησε να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να σέβονται τόσο τον Εαυτό τους όσο τον διαφορετικό Άλλο, βασική ικανότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για μια γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων πολιτισμικών και κοινωνικών ομάδων», αναφέρουν για τη νηπιαγωγό και αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι «τα αρμόδια θεσμικά πρόσωπα υποχώρησαν μπροστά σε αυτές τις απειλές και ενήργησαν εν θερμώ» διατάσσοντας έρευνα για το περιστατικό.

«Ανησυχούμε, επίσης, επειδή όσοι αγανάκτησαν, αντί να προσφύγουν στα αρμόδια θεσμικά όργανα για να προβάλουν το όποιο αίτημά τους, προσέφυγαν σε εξωθεσμικά κέντρα. Προπάντων, όμως, μας ανησυχεί που η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να εισχωρήσει και στο χώρο της θεσμοθετημένης εκπαίδευσης, γεγονός απέναντι στο οποίο δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ανοχή. Η πολιτεία οφείλει να κλείνει δυναμικά και συστηματικά το δρόμο σε κάθε αντιδημοκρατικό εγχείρημα», υπογραμμίζουν.

« «Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους λογικές και πρακτικές και καλούμε τους υπεύθυνους φορείς της εκπαίδευσης, και προπάντων το υπουργείο Παιδείας, τους γονείς και εν γένει τις εκπαιδευτικές κοινότητες να προστατέψουν και να διαφυλάξουν το δημοκρατικό χαρακτήρα του ελληνικού σχολείου», καταλήγουν στην επιστολή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα