Τράπεζες: προσγείωση στην πραγματικότητα

Να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα υποχρεώθηκαν οι τράπεζες μετά τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τρόικας καθώς έσβησαν και οι τελευταίες ελπίδες για την ελάφρυνση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης και την χρονική μετάθεση των αυξήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας αισθάνθηκαν μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση από το γεγονός ότι ακόμα και οι τράπεζες «αντιστέκονται»

επιδιώκοντας να ανατρέψουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Επιπλέον διατυπώνουν την απόρροια τους για το γιατί οι τράπεζες δεν ανακεφαλαιοποιούνται ενώ τα χρήματα βρίσκονται στη χώρα εδώ και μήνες.

Οι τράπεζες το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησαν προσδοκίες υπογραμμίζοντας ότι τελικά η τρόικα θα προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Οι τράπεζες ζητούσαν τη χρονική μετάθεση των αυξήσεων κεφαλαίου για το φθινόπωρο υπογραμμίζοντας ότι θα είναι εντελώς διαφορετικό το να γίνουν οι αυξήσεις τον Απρίλιο με την ορατότητα για την πορεία της οικονομίας να παραμένει περιορισμένη από τον Σεπτέμβριο όταν οι προσδοκίες που έχουν σχηματιστεί αρχίζουν να αποδίδουν απτά αποτελέσματα. Επιπλέον ζητούσαν δυο αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να καλυφθούν πρώτα από το δημόσιο οι αρνητικές καθαρές θέσεις και μετά οι ιδιώτες μέτοχοι να καλύψουν τη συμμετοχή τους. Παράλληλα επιδίωκαν την τόνωση των κινήτρων που περιέχει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίησης για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Η σκληρή πραγματικότητα

Για άλλη μια φορά οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί διαψεύστηκαν. Οι τράπεζες δεν πέτυχαν το παραμικρό από όλα όσα ζητούσαν και το μόνο που φαίνεται να δέχθηκε η κυβέρνηση είναι μια άτυπη παράταση λίγων εβδομάδων για την άσκηση των δικαιωμάτων των αυξήσεων.

Ωστόσο οι γενικές συνελεύσεις και η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το τέλος Απριλίου. Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτούν οι προσκλήσεις για την σύγκλιση των γενικών συνελεύσεων ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του 2012.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η μη αλλαγή των όρων επηρεάζει κυρίως την Εθνική και όχι τις άλλες συστημικές τράπεζες. Η Alpha Bank, μετά την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, διαθέτει θετική καθαρή θέση και θα προχωρήσει σε κανονική αύξηση κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων. Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς έχει συμφωνήσει με στρατηγικούς επενδυτές την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Αντίθετα η Εθνική Τράπεζα ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει την στρατηγική της και δεδομένων μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών (συνολικά 16 δις. ευρώ) είναι πολύ πιθανό το σύνολο των κεφαλαίων να καλυφθούν από το ΤΧΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα