Τράπεζες: Προσδοκίες και υπερβολές

Η περίπτωση της Eurobank ξεχωρίζει. Στα …20 δισ. ευρώ διαμορφώνεται, με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής, η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank. Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στα 0,524 ευρώ και μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης (reversed split της μετοχής με αντικατάσταση κάθε 10 παλαιών μετοχών με 1 νέα

και απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ με την έκδοση 3,8 εκατ. νέων μετοχών) και αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία 15,8 δισ. ευρώ! Τόσο υψηλή χρηματιστηριακή αξία δεν είχε ποτέ η Eurobank ούτε όταν ο τραπεζικός κλάδος βρίσκονταν στο υψηλότερο σημείο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από το ΤΧΣ δεν εκδόθηκαν warrants ενώ μετά την ολοκλήρωση της αύξηση κεφαλαίου το ΤΧΣ θα ελέγχει το 98,56% της τράπεζας ενώ το υπόλοιπο 1,44% είναι η συμμετοχή των παλαιών μετόχων.

Η Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου θα διαθέτει 11 δισ. μετοχές και με βάση το χθεσινό κλείσιμο (0,635 ευρώ) αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία ύψους 7 δισ. ευρώ, δηλαδή ακριβώς όσο θα είναι τα κεφάλαια της τράπεζας μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Ανάλογη είναι η κατάσταση για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς οι οποίες θα εκδώσουν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης πολλά δισεκατομμύρια νέες μετοχές (ή εκατομμύρια αν πραγματοποιηθεί το reverse split με την αντικατάσταση 10 παλαιών μετοχών με 1 νέα).

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής και της Πειραιώς σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα το ένα ενημερωτικό και λίγες ημέρες μετά και το δεύτερο ενημερωτικό δελτίο. Με την έγκριση των ενημερωτικών θα εξειδικευτούν από τα Δ.Σ. των δυο τραπεζών οι όροι των αυξήσεων και θα δημοσιοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα