Τουρκολιάς: Ηγέτιδα η Ελλάδα στη ναυτιλία

14:20 5/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Στην εκδήλωση της Εθνικής βρέθηκαν περίπου 600 προσκεκλημένοι, κυρίως από το χώρο της ναυτιλίας ενώ το παρών έδωσε και ο Πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς. Στην σπουδαιότητα της ελληνικής ναυτιλίας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολίας σε δείπνο που παρέθεσε η τράπεζα με την ευκαιρία της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των Ποσειδωνίων. Στο

δείπνο βρέθηκαν περίπου 600 προσκεκλημένοι, κυρίως από το χώρο της ναυτιλίας ενώ το παρών έδωσαν ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγ. Βενιζέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Γιαν. Στουρνάρας και Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Τουρκολίας σημείωσε ότι: «Παρά τη βαθύτατη κρίση στον κλάδο, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή, όπως αποδεικνύεται από την ηγετική τους θέση στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά και τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία. Η ελληνική ναυτιλία, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, υπέστη λιγότερες ζημίες από οποιαδήποτε άλλη ναυτιλιακή δύναμη, διότι είχε αποφύγει τις υπερβολές και αντιμετώπισε την κρίση ως ευκαιρία. Πέτυχε τη σημαντικότατη ανανέωση του στόλου, τη μεγέθυνση και την εξειδίκευση, ενώ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία σε όρους χωρητικότητας στα δεξαμενόπλοια και τη σημαντική θέση στα φορτηγά.

Βέβαια, αναφερόμενος στις υπερβολές, επισημαίνω ότι σήμερα μόνο το 10% του παγκόσμιου στόλου ξεπερνά την 20ετία. Αυτό καθιστά ανέφικτη τη μαζική διάλυση υπερήλικων πλοίων. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες κινούνται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 18% του παγκοσμίου τονάζ, γεγονός που επίσης δυσχεραίνει την απορρόφηση της νέας χωρητικότητας. Επομένως, απαιτείται προσοχή στις νέες παραγγελίες που προτίθεστε να υπογράψετε, κατά την εβδομάδα των Ποσειδωνίων, ακόμα και άν επιτύχετε σημαντική μείωση των υπό διαπραγμάτευση τιμών.

Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τον κορμό της ευρωπαϊκής, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να ελέγχουν το 46,7% του ευρωπαϊκού στόλου, σε όρους dwt, ενώ παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Αυτό και μόνο το γεγονός σημαίνει ότι η ελληνική ναυτιλία πρέπει όχι μόνο να έχει λόγο, αλλά και στήριξη, ώστε να διαδραματίζει ρόλο παρεμβατικό στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής, αλλά ακόμη και της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής. Πρέπει να αποφευχθούν λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, που ώθησαν εκτός ευρωπαϊκού χώρου δραστηριότητες συναφείς με τη ναυτιλία, όπως π.χ. τη ναυπηγική βιομηχανία, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις.

Μεγάλη πρόκληση σε επίπεδο εθνικής οικονομίας είναι να προσελκύσουμε τη ναυτιλιακή κοινότητα ώστε να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: Αυτό μπορεί να γίνει πρωτογενώς αναπτύσσοντας το πλέγμα και την υποδομή όσων υπηρεσιών και αγαθών μπορούν να προσφερθούν εγχωρίως στις επιχειρήσεις του κλάδου. Αλλά και δευτερογενώς, προσελκύοντας επανεπένδυση ναυτιλιακών κερδών σε άλλους τομείς της οικονομίας. Είναι γεγονός ότι, η συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών σε εγχώριες επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, η ενέργεια, παραμένει σημαντική.

Η χώρα μας έχοντας πετύχει στο εντυπωσιακό και επώδυνο εγχείρημα της αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης. Η μεγάλη πρόκληση πλέον σχετίζεται με την εξασφάλιση ισχυρής και διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας. Η αναζήτηση και ανάδειξη εθνικών πρωταθλητών θα πραγματοποιηθεί μέσα από:

- τις εταιρικές αυξήσεις κεφαλαίου,

- την αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών,

- τις διαδικασίες συγχώνευσης και απορρόφησης, καθώς και

- την εκλογίκευση του λειτουργικού κόστους.

- Και, τέλος, με τις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις των εταιρειών σε συνδυασμό με τη θετική συνδρομή του τραπεζικού συστήματος.

Στην αναζήτηση αυτή δεν πρέπει να λησμονείται ότι αξιοπιστία, σταθερότητα, ανταγωνιστικότητα πρέπει να συνοδεύονται και με κατάλληλα φορολογικά κίνητρα. Κίνητρα που θα συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις, τόσο για την προσέλκυση όσο και για τη διάχυση επενδύσεων. Επίσης, η ταχύτητα υλοποίησης θα πρέπει να συνιστά βασική φροντίδα όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα