Τον λογαριασμό στον κύριο Καλατράβα

Τα τελευταία χρόνια ακούγονται όλο και περισσότερα αρνητικά σχόλια και φωνές αντίδρασης όσον αφορά στο αποτέλεσμα που προσέφερε ο Σαντιάγκο Καλατράβα στις κατασκευές του. Διαμαρτυρίες υπάρχουν για τα προβλήματα λειτουργικότητας, το υψηλό κόστος συντήρησης και τις υπερβάσεις κόστους στον τομέα των κατασκευών.

Στη γενέτειρά του τη Βαλένθια, όπου ο Καλατράβα έχει δημιουργήσει την Πόλη των Επιστημών και των Τεχνολογιών το «κράξιμο» είναι βροντερό… Για την κατασκευή του εν λόγω

φουτουριστικού πάρκου ο Καλατράβα αμείφθηκε με 98 εκατ. ευρώ, ενώ το γενικό κόστος του έργου εκτοξεύτηκε από τα 308 εκατ. του προϋπολογισμού στο 1,2 δισ. ευρώ.

Οι αρχές της Βαλένθια επιρρίπτουν ευθύνες για την εμφάνιση εξογκωμάτων στην κεραμική επίστρωση της τεράστιας πρόσοψης του Palau de les Arts, με κόστος 478 εκατ. ευρώ, τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Οι τοπικοί άρχοντες είναι αποφασισμένοι να μην πληρώσουν τις εργασίες επισκευής και να …στείλουν τον λογαριασμό στον 61χρονο αρχιτέκτονα. Εκτός αυτού, ο Καλατράβα και η ομάδα του καλούνται να πληρώσουν 3,5 εκατ. ευρώ για την επισκευή ζημιών από κατολίσθηση στο Συνεδριακό Κέντρο του Οβιέδο, το 2006, ενώ χτιζόταν.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας μαζί με τρεις μηχανικούς εγκαλείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας για ζημιά εναντίον του Δημοσίου με αφορμή το υψηλό κόστος της γέφυρας που δημιούργησαν στην Βενετία. Το έργο είχε προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ, ενώ κόστισε τελικά γύρω στα 10. Με αποτέλεσμα το ανώτατο δικαστικό όργανο ζητά από τον Καλατράβα αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ και από 1,7 εκατ. από τους εμπλεκόμενους μηχανικούς.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι το σχέδιο του τερματικού σταθμού για το Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν παραμένει ανοικτό, αφού η προσέγγιση του Καλατράβα είναι πολύ περίπλοκη για να υλοποιηθεί σε έργο. Αν και αρχικά είχε υπολογιστεί ένα κονδύλι ύψους 2,2 δισ. ευρώ για τις εργασίες, από την πλευρά του Καλατράβα ζητήθηκε επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι ανατέθηκε στον Καλατράβα η ανακατασκευή του ΟΑΚΑ με μελέτη κόστους 1,17 εκατ. ευρώ και αμοιβή για την 300μελή ομάδα του 4,5 εκατ. Η δε στέγη του σταδίου κόστισε 130 εκατ. με επιπλέον 6 εκατ. για συντήρηση. Το συνολικό κόστος για λίφτινγκ του ΟΑΚΑ ήταν στα 399 εκατ. με υπερκοστολόγηση 12.771% από τα αρχικά 3,1 εκατ. ευρώ. Η πεζογέφυρα στη Λεωφόρο Μεσογείων της οποίας η μελέτη φέρεται να ήταν δώρο κόστισε 3 εκατ. ευρώ…

Keywords
Τυχαία Θέματα