ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Μέσα στον Αύγουστο θα ανακοινωθούν τα νέα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μεταξύ αυτών και του διευθύνοντος συμβούλου του ταμείου. Ξένοι τεχνοκράτες θα τοποθετηθούν σε κρίσιμες θέσεις.

Σε ριζικές αλλαγές στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα προχωρήσουν κυβέρνηση – τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον Αύγουστο θα ανακοινωθεί η νέα, ενισχυμένη,

διοικητική δομή η οποία θα αναλάβει το σύνθετο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και της εξυγίανσης των τραπεζών που θα βρεθούν κάτω από την ομπρέλα του ταμείου. Στον διοικητικό πυρήνα του ταμείου θα τοποθετηθούν και ξένοι τεχνοκράτες.

Δεκάδες βιογραφικά έχουν κατατεθεί για τις 5 κρίσιμες θέσεις του ΤΧΣ. Πρόκειται για τρεις θέσεις μελών του Γενικού Συμβουλίου και δυο μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ. Κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και τρόικα ξεσκονίζουν τα βιογραφικά ενώ όταν τελικά επιλεγούν οι κατάλληλοι ο διορισμός τους θα γίνει με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αφού έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Eurogroup. Το μέγα ζητούμενο είναι να αποφευχθούν κακοτοπιές με την επιλογή προσώπων που στο παρελθών είχαν εμπλακεί σε δυσάρεστες ιστορίες. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα τοποθετηθεί ξένος τεχνοκράτης.

Σημειώνεται ότι το Γενικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο του ΤΧΣ, θα είναι υπεύθυνα για την περαιτέρω στελέχωση του ταμείου και θα έχουν υπο την εποπτεία τους την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και το ακόμα πιο δύσκολο έργο της εξυγίανσης των τραπεζών. Σημειώνεται ότι όσες τράπεζες αποτύχουν να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια και καταφύγουν στο ΤΧΣ για να καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, σύμφωνα με το μνημόνιο θα εξυγιανθούν και μετά από χρονικό διάστημα 5 ετών θα πωληθούν σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα έχει εκτροχιαστεί. Πλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, η ολοκλήρωση των αυξήσεων μετατίθεται για το τέλος του έτους. Το σημαντικό είναι ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης με την ενίσχυση των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών -Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- με κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ. Αν όλα πάνε καλά και η νέα κυβέρνηση εξασφαλίσει το πράσινο φως από το Eurogroup για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής τότε μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να εκταμιευτεί η δεύτερη και τελευταία δόση των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα